Lek za koji je Tramp govorio da je "čudotvoran" ipak ne treba da se primenjuje u terapiji?

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da lek hidroksihlorokin, za koji je bivši američki predsednik Donald Tramp tvrdio da je "čudotvoran" i da će promeniti tok pandemije, ne bi trebalo da se koristi za sprečavanje infekcije koronavirusom.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Rocketclips, Inc./Shutterstock
Ilustracija/Foto: Rocketclips, Inc./Shutterstock

"Remdesivir i hidroksihlorokin nisu efikasni u lečenju"

Kako upozoravaju stručnjaci ove organizacije, taj lek ne utiče značajno na pacijente koji su već zaraženi.

U britanskom medicinskom časopisu (British Medical Journal) stručna komisija SZO navela je da ovaj antiinflamatorni lek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandemije i da nije vredan istraživanja u daljim studijama o mogućim načinima lečenja kovida 19, piše Independent.

Ovi stručnjaci, naime, ukazuju da je to njihova snažna preporuka, koja je zasnovana na "veoma sigurnim dokazima" iz šest nasumičnih i kontrolisanih ispitivanja, a u kojima je učestvovalo više od 6.000 ljudi. među njima je bilo onih za koje se znalo da su bili izloženi koronavirusu, ali i oni koji nisu.

Stručnjaci su poručili da ovaj lek nije više prioritet za istraživanje i da bi resurse trebalo preusmeriti na procenu drugih, "perspektivnijih lekova".

Trampa, koji je govorio da i sam koristi hidroksihlorokin, mnogi su kritikovali zato što za ovaj lek navodi da je "čudotvoran". Američka Uprava za hranu i lekove saopštila je ranije da efikasnost i bezbednost ovog leka nisu dokazane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu