EMA potvrdila efikasnost Astrazenekine vakcine za sve starosne grupe

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je preporuku za upotrebu Astrazenekine vakcine protiv kovida 19 u svim starosnim grupama i to je snažan znak za sve građane da su u pitanju bezbedne i efikasne vakcine, kažu u Evropskoj komisiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock/Rido
Foto: shutterstock/Rido

Povodom informacija da su Nemačka i Belgija izrazile sumnju u efikasnost Astrazenakine vakcine kod strarijih od 65, odnosno 55 godina, u Komisiji navoda da je u nadležnosti zemlja članica da odlučuju o "dodatnim i strožim" zahtevima pri upotrebi nekih vakcina, sve dok to nije u suprotnosti sa preporukama EMA.

Evropska komisija apelovala je i na internet-platforme, poput Fejsbuka, Tvitera, Jutjuba i Gugla, da hitno rešavaju problem dezinformacija koje se na društvenim mrežama pojavljuju kada su u pitanju vakcine protiv koronavirusa.

"Živimo u globalnoj zdravstvenoj krizi, a proverene informacije mogu spasiti živote", poruka je Brisela. U EU naglašavaju da je od ugovorenih 2,6 milijardi vakcina za područje 27 zemalja u EU, u prozvodnji 1,2 miljarde, što bi, prema očekivanjima Brisela, trebalo da omogući da se do kraja leta u EU vakciniše 70 odsto stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu