Negativan rezultat, a imate sve simptome? Evo koliko su PCR testovi precizni VIDEO

Mikrobiološka laboratorija "Vatreno oko" dnevno obradi više od 2.000 uzoraka na koronavirus. Za obradu jednog uzorka - od njegovog ulaska u laboratoriju do izlaska rezultata, potrebno je od 24 časa do 48 sati. Koliko "Vatreno oko" znači zdravstvenom sistemu u doba kovida 19?

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

14:49

Negativan rezultat, a imate sve simptome? Evo koliko su PCR testovi precizni VIDEO
Foto: Getty Images/Franklin Jacome/Stringer

"Sam proces obrade uzorka, teoretski, traje oko pet - pet i po sati. Međutim, u laboratoriju stigne preko 2.000 uzoraka dnevno, pa gledamo sve da završimo za 24 sata", kaže za Jutro Prve TV dr Jelena Begović, koordinatorka projekta "Vatreno oko" i direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

"Uzorci prvo prolaze kroz proces inaktivacije, kako bi se zaštitili ljudi koji rade sa njima. Posle toga se izvlači RNK, to rade roboti i traju oko jedan u i po sat. Ti roboti pripremaju i PCR testove", objasnila je.

Koliko su ti rezultati precizni?

"Nijedan test nije 100% ni osetljiv ni precizan, ali je PCR i dalje zlatni standard kod dijagnostike kovida. Preciznost PCR testa je od 85-95%", kaže Begovićeva, dodavši da se ponekad desi da ima jako malo virusa u tom uzorku, ili da se uzorak ne uzme pravilno, pa onda test bude negativan a osoba je zaražena.

"Nekada se dešava da je bolje da se ponovo uzme uzorak, kako bi rezultat bio siguran. Ili je danima uzorak držan u nekom domu zdravlja, ili nije bio na adekvatnoj temperaturi čuvan", objasnila je.

U Vatrenom oku samo od broja uzoraka zavisi koliko će biti potrebno da dođe do rezultata. Bilo je i zastoja, a zbog čega se to dešava?

"Nismo se susretali nikada sa ovakvom situacijom. Ova laboratorija je prva tog tipa u regionu, i zahteva specifičan način upravljanja. Može da se desi da dođe do zastoja, a bilo je i dana kada je stizalo više uzoraka nego što je predviđeno", rekla je ona.

Nedavno se povela rasprava o tome da li su testovi iz Velike Britanije efikasniji od onih iz Kine. Kako je rekla, sama oprema (odnosno "kitovi" koji se koriste) se razlikuje po specifičnosti i osetljivosti, pa je jako teško reći koji je test bolji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: