Tim stručnjaka: "Polio vakcina može da pomogne u zaštiti od koronavirusa"

Dok se svet utrkuje u proizvodnji efikasne vakcine protiv kovida 19, neki stručnjaci skreću pažnju na polio vakcinu kao način da se obezbedi privremena zaštita od koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 12.06.2020.

09:59

Tim stručnjaka:
Foto: depositphotos/samwordley@gmail.com

Postoji mnogo dokaza da postojeće inokulacije poput polio vakcina štite decu od širokog spektra infekcija i vredi ih isprobati protiv novog koronavirusa, objavio je tim stručnjaka u časopisu ''Science''.

Oralna polio vakcina je sigurna, jeftina, laka za davanje i široko dostupna, sa preko milijardu doza proizvedenih i koristi se godišnje u više od 140 zemalja, tvrdi tim koji uključuje čoveka koji je otkrio HIV i stručnjaka za vakcinu iz Uprava za hranu i lekove.

Oralna polio vakcina koristi oslabljenu verziju virusa polio, prenosi CNN. Stručnjaci za vakcinu su rekli da žive vakcine proizvode snažan i dugotrajan imuni odgovor. Oni su sporiji za proizvodnju od savremenih vakcina koje koriste samo deo genetskog materijala od virusa, a američke i evropske kompanije koje rade na koronavirusnim vakcinama fokusiraju se na brže načine.

Imalo bi smisla barem testirati da li pomaže protiv koronavirusa, rekli su Konstantin Čumakov iz FDA i dr Robert Galo sa Instituta za humanu virusologiju na Univerzitetu u Merilendu.

''Oralna polio vakcina proizvodi imunitet stada'', napisali su oni, te dodali:

''Imunitet stada dostiže se kada većina date populacije – 70 do 90 odsto - postane imun na zaraznu bolest, bilo zato što su se zarazili i oporavili, ili vakcinacijom.''

OPV više nije licenciran ili dostupan u Sjedinjenim Državama, ali se i dalje koristi u nekim delovima sveta, prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Deca dozu vakcine dobijaju oralno.

Vakcine u razvoju širom sveta su u različitim fazama testiranja. Dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da je uveren da će se jedan od kandidata za vakcinu pokazati sigurnim i efikasnim do prve četvrtine 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

13 h

Podeli: