Lekari: Oko 30 odsto pacijenata ostaju hronični bolesnici

Tek nakon dve nedelje ublažavanja režima karantina naučno-tehnički komitet vlade moći će da utvrdi precizno da li se popuštanjem zabrana epidemija još drži pod kontrolom.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2020.

11:12

Lekari: Oko 30 odsto pacijenata ostaju hronični bolesnici
Foto: depositphotos/HayDmitriy

Deseti dan od kako su popustile mere karantina u Italiji broj preminulih od kovida je još visok, 195 osoba je preminulo u poslednja 24 sata, novozaraženih je 888, a u odeljenjima intenzivne nege je još 900 pacijenata, a lekari koji ih leče upozoravaju da nakon ozdravljenja pacijenti prolaze dug period rehabilitacije i da oko 30 odsto obolelih do kraja života ostaje hronični bolesnik.

Upitan sa kakvim osećanjima očekuje te rezultate, predsednik Kampanja Vicenco de Luka je rekao “sa jezom”.

On je na otvaranju nove bolnice za bolesne od koronavirusa u Napulju govorio i o obavezi nošenja maski. “Imamo dve vrste idiota, oni koji masku ne nose i dvostrukih idiota koji je obese oko vrata kao neki lančić. Protiv obe vrste idiota moramo se boriti”, rekao je De Luka, u svom tipičom maniru.

Prema pisanju italijanskih medija u toku je pravi rat zbog cene medicinskih maski. Vlada je donela meru prema kojoj cena ne moze biti već od 50 centi. Udruženje farmaceuta tvrdi da je to preniska cena i optužuju specijalnog komesara vlade za vanredne okolnosti zaduženog za nabavku medicinskog materijala u toku pandemije, Domeniko Arkuri. Trenutno Italija podmiruje samo 15 odsto svojih potreba za maskama, koje su obavezne na svim javnim mestima i na poslu.

Italiji treba između 90 i 130 miliona medicinskih maski mesečno. Jasno je da mnogi pokušavaju da profitiraju i zarade.

Komesar Domeniko Arkuri je rekao da je čak angažovao vojsku da mu pomogne u kontroli, pa ipak uspevaju da prodaju maske po apsurdno visokim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: