Dugo sedenje na toaletu može biti veoma pogubno po zdravlje

Ukoliko imate naviku da se igrate sa svojim mobilnim telefonom dok sedite na toaletu, ova priča bi možda mogla da vas ubedi da to više nikada ne činite.

Izvor: indy100.com
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Jedan Kinez iz Džungšana, grada u pokrajini Guangdong, završio je u bolnici nakon što je, posle dužeg sedenja na klozetskoj šolji, zadobio prolaps rektuma (ispadanje rektuma u analni kanal ili kroz njega).

On je, po prijemu u bolnicu, doktorima rekao da je 30 minuta pokušavao da obavi veliku nuždu i da je, za to vreme, igrao igrice na svom pametnom telefonu.

Prema rečima dokotora Su Dana, nesrećni čovek je imao prolaps rektuma u dužini od 16 centimetara, što mu je nakon gastrointestinalnog hirurškog zahvata uspešno uklonjeno.

"Pacijent je imao prolaps rektuma od svoje četvrte godine, ali se otok ranije povlačio sam od sebe. Kako se, međutim, proteklih godina nije lečio, stanje se veoma pogoršalo", izjavio je doktor Dan.

Do prolapsa dolazi kod ljudi koji imaju labav mišić sfinkter, što može biti izazvano povredom, hroničnom konstipacijom, infekcijom, pojavom parazita u gastrointestinalnom traktu ili oštećenjem nerava. U takvoj situaciji, rektum se "otkači" i bukvalno ispadne kroz anus.

Ovo problematično stanje pogađa dvoje na svakih sto hiljada ljudi. Najčešče se javlja kod osoba starijih od 50 godina i češče je kod žena nego kod muškaraca.

Vesti

Čuvajte se osteoartritisa

Četiri petine naših najstarijih građana, starijih od 65 godina, boluje od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova koja najčešće dovodi do invaliditeta. Ovaj zabrinjavajući podatak ne čudi doktore, s obzirom na to da je jedan od glavnih faktora rizika gojaznost.

Vesti utorak 20.02. 18:00 Komentara: 2
strana 1 od 2037 idi na stranu