Dugo sedenje na toaletu može biti veoma pogubno po zdravlje

Ukoliko imate naviku da se igrate sa svojim mobilnim telefonom dok sedite na toaletu, ova priča bi možda mogla da vas ubedi da to više nikada ne činite.

Izvor: indy100.com
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Jedan Kinez iz Džungšana, grada u pokrajini Guangdong, završio je u bolnici nakon što je, posle dužeg sedenja na klozetskoj šolji, zadobio prolaps rektuma (ispadanje rektuma u analni kanal ili kroz njega).

On je, po prijemu u bolnicu, doktorima rekao da je 30 minuta pokušavao da obavi veliku nuždu i da je, za to vreme, igrao igrice na svom pametnom telefonu.

Prema rečima dokotora Su Dana, nesrećni čovek je imao prolaps rektuma u dužini od 16 centimetara, što mu je nakon gastrointestinalnog hirurškog zahvata uspešno uklonjeno.

"Pacijent je imao prolaps rektuma od svoje četvrte godine, ali se otok ranije povlačio sam od sebe. Kako se, međutim, proteklih godina nije lečio, stanje se veoma pogoršalo", izjavio je doktor Dan.

Do prolapsa dolazi kod ljudi koji imaju labav mišić sfinkter, što može biti izazvano povredom, hroničnom konstipacijom, infekcijom, pojavom parazita u gastrointestinalnom traktu ili oštećenjem nerava. U takvoj situaciji, rektum se "otkači" i bukvalno ispadne kroz anus.

Ovo problematično stanje pogađa dvoje na svakih sto hiljada ljudi. Najčešče se javlja kod osoba starijih od 50 godina i češče je kod žena nego kod muškaraca.

Vesti

Zabrinjavajuće: Udvostručen broj umrlih od raka u Srbiji /VIDEO

U poslednje tri decenije u Srbiji je udvostručen broj umrlih od raka. Verovatno je i to razlog što uglavnom svi pozdravljaju odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije. Naši dopisnici u Kosovskoj Mitrovici, Vranju i Nišu predstavljaju crnu statistiku juga Srbije.

Vesti četvrtak 24.05. 19:50 Komentara: 18

Doktori otkrili zašto se kod potpuno zdrave dece razvija leukemija

Moderan način života koji od najranijeg detetovog uzrasta nalaže odrastanje u "prečistom" okruženju bez klica mogao bi biti jedan od uzroka razvoja najčešće zloćudne bolesti kod dece - akutne limfoblastične leukemije (ALL), smatraju britanski naučnici i veruju da bi ta informacija u dogledno vreme mogla uticati na sprečavanje razvoja bolesti.

Vesti sreda 23.05. 20:21 Komentara: 12
strana 1 od 2083 idi na stranu