bOPV:iskorenjivanje poliomijelitisa

Nova vakcina protiv poliomijelitisa, koja se od danas prvi put primenjuje, biće od ključne važnosti za iskorenjivanje te virusne bolesti, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.12.2009.

12:00

Default images

Ova bivalentna oralna polio vakcina (bOPV), koju proizvodi najveća evropska farmaceutska firma "Glakso Smit Klajn", počela je da se daje deci mlađoj od pet godina u južnim i istočnim oblastima Avganistana. U roku od tri dana trebalo bi da je primi 2,8 miliona dece, preneo je Rojters.

Prednost nove vakcine je što je efikasna protiv obe varijante poliomijelitisa koje se još javljaju u svetu.

U planu je da do kraja januara tu vakcinu primi i na desetine miliona dece u Indiji i Nigeriji.

Indijska kompanija "Panasija bajotek" je takođe dobila licencu za proizvodnju bOPV vakcine za buduće kampanje imunizacije, a na tu licencu čekaju još tri kompanije.

SZO, UNICEF, Rotari internešenel i američki Centri za kontroli i prevenciju bolesti (CDC) od 1988. godine rade na tome da se poliomijelitis iskoreni u svetu, a prvobitni cilj da se to ostvari bila je 2000. godina. Pokazalo se, međutim, da je to bilo neizvodljivo - Avganistan, Indija, Nigerija i Pakistan nisu bili u stanju da zaustave širenje te bolesti, koja napada nervni sistem i može da izazove trajnu paralizu.

U poslednjih godinu dana vakcina može lakše da dopre do Avganistanske dece, ali u oblastima Kandahar i Helmand do 60 odsto mališana je zbog nestabilne političke situacije još uvek lišeno mogućnosti da je primi.

Po rečima Roda Kertisa, portparola SZO, u Avganistanu je ove godine ustanovljen 31 slučaj paralize izazvane poliomijelitisom.

Žarište ove bolesti u Africi je u severnim oblastima Nigerije, odakle se širi i na susedne zemlje, u kojima je prethodno bila iskorenjena.

U sezoni 2008/09. poliomijelitis je ponovo utvrđen u 15 afričkih zemalja, a još uvek ga ima u četiri - Angoli, Čadu, Demokratskoj Republici Kongo i Sudanu.

Po rečima Kertisa, u Nigeriji je u poslednjih šest meseci raširenost infekcije polio virusom dramatično opala, delimično zahvaljujući podršci lokalnih vođa kampanji imunizacije. Od početka tekuće godine, u Nigeriji je utvrđeno 386 slučajeva poliomijelitisa, prema 798 u 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: