Mršavije nije uvek i zdravije

Biti mršav može biti isto toliko opasno po zdravlje koliko i biti gojazan. Istraživanje pokazuje da mršavi lako razvijaju dijabetes tipa 2 i srčane bolesti, uprkos niskom stepenu telesnih masnoća.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

18:49

Default images

Razlog za oboljevanje nije masnoća koja se taloži odmah ispod kože, već vrsta masnoće i masnoća koja se posebno taloži u tkivima, oko unutrašnjih organa (posebno jetre) i mišića, a to ne mora da ima ikakve povezanosti sa mastima koje su vidljive golim okom. S tim u vezi, mršave osobe su ugrožene koliko i gojazne.

Količina i vrsta opasnih masnoća koje vode do razvoja bolesti su nasledni ili određni polom. Žene su sklonije nagomilavanju masnoća odmah ispod kože, dok ih muškraci lakše talože u tkivima i u blizini organa. Takođe, otrkiven je i gen, varijacija gena, koji je odgovoran za unutrašnje masnoće a nije povezan sa potkožnom.

Mršaviji su skloniji toj unutrašnjoj masnoći, a ona naročito otežava normalno funkcionisanje unutrašnjih organa. Osobe sa ovim genom pokazuju toleranciju na insulin, što su prvi znaci dijabetesa.

Mnoge osobe sa niskim indeksom telesne mase bi trebalo da redovnije pregledaju krvni pritisak, nivo holesterola u krvi kao i glukoze jer je stav da su zdraviji ako su vitkiji već na pola puta da ugrozi zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: