Zdravlje

Nedelja, 13.05.2012.

14:08

Sve više mladih posećuje psihologa

Psiholozi i psihijatri imaju sve više posla jer zbog egzistencijalnih problema i straha od gubitka radnog mesta, koji neretko dovode do krize u braku i porodici, mnogi građani Srbije traže pomoć stručnjaka.

Izvor: Tanjug

Default images

Neuropsihijatri u Domu zdravlja Stari grad prime čak 20 pacijenata dnevno, iako je norma između 12 i 15, ali ističu da "ograničeno" vreme pregleda ne utiče na kvalitet.

S druge strane, lekari u privatnim psihijatrijskim ordinacijama, kojih prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji ima oko 50, pacijentima mogu da posvete više vremena, a jednočasovni tretman košta do pet hiljada dinara.

"Razlika između privatnih ordinacija i državnih zdravstvenih ustanova je u dužini trajanja pegleda koje je kod nas limitirano. Kada bi pacijentima posvetili sat, sat i po vremena, dnevno bi mogli bi da primimo samo njih šetoro", objašnjava Specijalista neuropsihijatrije Doma zdravlja Stari grad Zorica Minović.

Minović je navela da ograničeno trajanje pregleda nije prepreka za postizanje rezultata, jer pacijenti imaju mogućnost da dolaze češće, a uspeh zavisi isključivo od njihove spremnosti da rade na sebi.

Kako je primetila, među pacijentima ima sve više mladih. "To je dobro. To je dokaz da je razbijen tabu da je sramota otići kod psihologa", istakla je Minović i dodala da pomoć često traže i zaposleni, kao i penzioneri.

Ona je ukazala da se pacijenti najčesće suočavaju se egzistencijalnim problemima, kao i strahom od otkaza, imajući u vidu da je sve više onih koji su "ucenjeni" na radnom mestu što dovodi do gubitka samopoštovanja.

"Posledica toga su porodični i bračni problemi. Takođe, sve se češće susrećemo sa problemom da deca ne odlaze od kuće, pa u domu živi više generacija i dolazi do neshvatanja i neusklađenosti", zaključila je Minović.

I stručni saradnik u Društvu psihologa Srbije psiholog Maja Petrović smatra da je odlazak kog psihologa više nije tabu, što prema njenoj oceni, može doprineti i smanjenju samoinicijativnog korišćenja lekova za smirenje.

"Najčešći problemi sa kojima se psiholozi u privatnoj praksi susreću su depresije i strahovi, uzrokovani različitim problemima - od ekonomskih, porodičnih, u karijeri..", kazala je Petrović Tanjugu.

Ona je istakla da je cilj ojačati strukturu ličnosti pacijenta kako bi mogao da se nosi sa teretom problema i da ga reši.

"Službe u državnim zdravstvenim ustanovama nemaju dovoljno vremena za pacijente, a na preglede se dosta čeka. Prednost privatnih psihologa je što mogu više da im se posvete", dodala je Petrović.

Cena tretmana, prema njenim rečima, u privatnim ordinacijama kojih najviše ima u Beogradu, kreće se od dve do pet hiljada dinara.

Foto: Ambro / Freedigitalphotos.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Svet

Jako nevreme napravilo haos

Austrijsku pokrajinu Tirol zahvatilo je jako nevreme, dan nakon što je u Štajerskoj evakuisano oko 50 ljudi zbog polava koje su izazvale obilne padavine.

10:10

10.6.2024.

1 d

Podeli: