Zdravlje

Sreda, 10.01.2018.

17:16

Povišena temperatura je najjača urođena zaštita

Povećava se broj obolelih od prehlade, upala i infekcija prouzrokovanih virusima i bakterijama koje neretko prati temperatura, zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale i naša urođena najsnažnija zaštita od virusa i bakterija.

Izvor: B92, Hina

Povišena temperatura je najjača urođena zaštita
Thinkstock / Ilustracija

Temperatura se spušta lekovima tek kada pređe 38,5 stepeni Celzijusa, podseća nemački medicinski časopis Apotheken Umschau.

Stepen groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja bolest može prouzrokovati visoku temperaturu, dok ponekad ozbiljna bolest ne mora da podigne telesnu temperaturu. Posledica blagog povišenja telesne temperature kod prehlade je ubrzavanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale.

Visoka temperatura ili groznica je stanje kada temperatura naraste iznad uobičajenog raspona. Ona se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Na temperaturama iznad 39 stepeni, mikrobi ne mogu da se razmnožavaju. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost.

Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, količina gvožđa u plazmi se smanjuje, a to je važno za sprečavanje rasta bakterija. Istovremeno se povećava pokretljivost i delovanje belih krvnih zrnaca koja uništavaju mikrobe.

Kod blago povišene temperature, one koja nije viša od 37,8C, lekari ne preporučuju spuštanje lekovima jer bi, na taj način, bolest koja uzrokuje groznicu mogla da se produži.

Treba istaći da virusi koji uzrokuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj telesnoj temperaturi, a izazivanjem stanja blago povišene temperature organizam možda želi da eliminiše virus.

Visoka temperatura najčešće se snižava lekovima poput paracetamola, brufena, ibuprofena ili sličnih analgetika i antipiretika. Pomaže i stavljanje mlakih obloga, a preporučljivo je i tuširanje mlakom vodom.

Lekarsku pomoć treba potražiti ako temperatura dosegne 40 stepeni Celzijusa i ne spušta se bez lekova ni nakon tri dana, a prati je osećaj jake iscrpljenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

1 d

Podeli: