Stručnjaci tvrde: "Dve vrste hrane nam najviše narušavaju metabolizam"

Ona hrana koja nam je najdostupnija i najjednostavnija za konzumaciju najčešće je najmanje zdrava i najgora za naš struk. Postoji nekoliko visoko prerađenih opcija koje se reklamiraju kao zdrave grickalice ili pića, a zapravo mogu da uspore naš metabolizam i tako nam otežaju mršavljenje.

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2023.

12:18

Stručnjaci tvrde:
Foto: Profimedia

Nutricionistkinje Heder Henks, Lisa Ričards i Bet Hoks tvrde da bi trebalo da se klonimo slatkih, prerađenih granola pločica i voćnih sokova iz marketa.

Granola pločice

Najčešće se nalaze na policama sa zdravom hranom pa mnogi posežu za njima kada im treba međuobrok u hodu. Međutim, nutricionistkinje tvrde da one donose više štete nego koristi, naročito kad je u pitanju telesna težina.

"Granola pločice su najgora hrana za mršavljenje jer su pune rafinisanih šećera. Mnogi proizvođači tvrde da su zdrave jer sadrže zob. I dok je zob zaista dobar izvor vlakana, problem je u dodanim sastojcima koji ih čine nezdravim", pojašnjava Henks za She Finds.

"Prerađena hrana se proizvodi od rafinisanih ugljenih hidrata koji stvaraju upalu i uništavaju zdravlje crieva", slaže se Ričards.

Umesto za granola pločicama, posegnite za orašastim plodovima i voćem koje će vas držati sitim i dati vam potrebnu dozu energije.

Voćni sokovi

Voćni sokovi takođe su prepuni nepotrebnog šećera. Ako ih pijete svaki dan, mogu da uzrokuju probleme poput nadutosti, upale, usporenog metabolizma i debljanja.

"Na primer, u jednom soku od narandže od 350 mililitara, nalazi se oko 31 gram šećera, što je 22 grama više nego u istoj količini gaziranog soka", tvrdi Hoks.

Uz to, voćni sok iz marketa nema nikakvu hranjivu vrednost. Zato, birajte zdrave alternative koje uključuju nezaslađeni čaj, vodu ili čak sveže isceđeni voćni sok, koji je bogat vlaknima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: