Zabrinjavajuće: Od jedne vrste kolača možete završiti u bolnici

Kolači nisu samo skupi, i nisu najveći krivac naših suvišnih kilograma. Kolači mogu biti uzrok još nekih stanja, ali i infekcija koje nisu nimalo naivne.

Izvor: B92

Sreda, 08.03.2023.

10:31

Zabrinjavajuće: Od jedne vrste kolača možete završiti u bolnici
Foto: Anna Nass/Shutterstock

Naime, velika laboratorijska analiza iz 2021. godine pokazala je kako četvrtina kolača u sebi ima previsoku količinu enterobakterija koje uzrokuju bolničke infekcije.

Analizu je naručila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, kada je testirano preko 200 kolača kupljenih u Zagrebu. Nakon testiranja, zaključeno je da dobar deo proizvođača i poslastičara ima problem sa higijenskim uslovima, te da loše postupa i čuva kolače. Na osnovu analiza, potvrđeno je da njihova učestala konzumacija može biti štetna po zdravlje potrošača.

Analizirali su tri grupe kolača – kremaste, čokoladne i voćne. Iako je u svim grupama pronađena određena količina uzoraka sa previsokom količinom enterobakterija, kremasti kolači su je imali najviše.

Enterobakterije najčešće izazivaju infekcije urinarnog trakta, mada nisu retke ni primarne ili sekundarne infekcije respiratornog sistema. Poslednjih godina ova bakterija postaje sve značajniji uzročnik intrahospitalnih infekcija, naročito kod imunodeficijentnih pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: