Popodnevna dremka može da bude razlog za kovid nesanicu VIDEO

Iza nas su meseci društvenog distanciranja koji su poremetili našu dnevnu rutinu, izbrisali granice između posla i privatnog života i uneli trajnu neizvesnost u mnoge živote. Brige oko toga hoće li neko da se razboli od koronavirusa i preživi dovele su do problema sa spavanjem.

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2021.

12:45

Default images
Foto:Printscreen/Prva televizija

Jedna studija rađena u Velikoj Britaniji pokazala je da je pre korone svaki šesti a sada svaki četvrti stanovnik ima problem sa nesanicom. Pandemija je očigledno uticala i na promenu spavanja, ne samo na promenu životne rutine.

"Kovid nesanica je jedan simptom u sklopu nekih širih tektonskih promena fiziologije i psihologije, sve je povezano i sve što se reflektuje spolja provlači se kroz subjektivnu prizmu", rekla je psihologica i psihoterapeutkinja Bojana Regoje.

Nesanica se tumači kao znak da se nešto važno dešava, a psihoterapeutkinja tvrdi da san ima jako važu funkciju procesuiranja svega što se dešava.

"Upravo bih izdvojila da je problem to kada nesanica ulazi u neku vrstu patologije, i traje više od par nedelja. Tada osoba ima poteškoće sa usnivanjem i ima produženo vreme zaspivanja i potrebno joj je više od trideset minuta da zaspi ili se budi u toku noći jer ne može da zaspi", rekla je ona za TV "Prva".

Dremanje po podne - da ili ne?

Nije preporučljivo dremanje po podne ako imate probleme sa spavanjem.

"Treba da izdržite do naredne noći ako vam se spava u toku dana, ne bih preporučila uzimanje kafe i energetskih napitaka da biste se održali budnim. Međutim, potrebno je potruditi se da se izdrži do naredne noći", objasnila je ona.

Saveti su jednostavni

Organizam će se prilagoditi, psiholog kaže da je neophodno da ustajemo i ležemo svaki dan u isto vreme, ali i da je neophodno izbegavati večeru pre spavanja.

"Probajte da namestite svoj unutrašnji sat da radi kako treba, individualno je, nekada je dovoljno i 6 sati, a nekada i više, zavisi od čoveka do čoveka", rekla je ona.

Opširnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: