Prevencija 0

20.03.2024.

8:20

Nedostatak sna može uzrokovati brojne bolesti

Od malih nogu slušamo o važnosti sna. Pomaže nam da se osećamo spremnim za novi dan, kao i da se oporavimo od stresa, kako psihički tako i fizički.

Izvor: b92.net/Better Health Channel

Nedostatak sna može uzrokovati brojne bolesti
Shutterstock/Photo Contributor

Podeli:

S druge strane, nedostatak sna je povezan sa zabrinjavajućim zdravstvenim problemima.

Koliko sna nam treba?

Zdrava odrasla osoba treba da ima za cilj sedam do devet sati sna tokom noći. Tinejdžerima, deci i bebama je potrebno više od toga dok rastu ili prolaze kroz pubertet. Novorođenčad može spavati do 16 sati dnevno.

Znaci da možda imamo problema sa spavanjem

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, šest simptoma ukazuje na to da možda imamo problema sa spavanjem.

To su problemi sa uspavljivanjem, buđenje nekoliko puta tokom noći, rano buđenje, loše raspoloženje, otežano koncentrisanje i razdražljivost.

Problemi sa spavanjem mogu biti uzrokovani korišćenjem telefona u krevetu kasno uveče, konzumiranjem previše kofeina, apnejom u snu, nesanicom, sindromom nemirnih nogu, škripanjem zubima, dijabetesom, anksioznošću i depresijom.

Šta se dešava sa telom kada ne spavamo dovoljno?

Doktori kažu da efekti deprivacije sna možda u početku nisu tako očigledni ili blagi, ali ipak nisu za zanemarivanje.

"Nedostatak sna može uticati na to kako vaš mozak funkcioniše, uključujući vašu sposobnost pamćenja, regulacije emocija i pažnje, brzinu obrade informacija i uvida. Čak i kratkotrajna deprivacija sna može narušiti ove funkcije. Spavanje posebno igra ključnu ulogu u pamćenju formiranje i konsolidacija", piše "Better Health Channel".

Prema nekim istraživanjima, nedostatak sna znači da ne izbacujete toksični otpad iz svog tela, koji se nakuplja u vašem mozgu tokom dana.

Akumulacija ovih toksičnih proteina je umešana u razvoj Alchajmerove bolesti. Nedostatak sna je povezan sa povećanim rizikom od kognitivnog pada i demencije.

Kod ljudi koji pate od nedostatka sna povećan je rizik od anksioznosti i depresije, a drugi fizički rizici uključuju hipertenziju (visok krvni pritisak) i povišen holesterol.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: