Aktuelno 0

21.04.2024.

13:11

Spavanje u sobi u koju dopire veštačka svetlost povećava rizik od nastanka opasnog stanja

Izloženost spoljašnjoj, veštačkoj svetlosti noću dok spavamo može biti faktor rizika za cerebrovaskularne bolesti, rezultati su skorašnjih istraživanja.

Izvor: rt.rs

Spavanje u sobi u koju dopire veštačka svetlost povećava rizik od nastanka opasnog stanja
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Nezamračena spavaća soba u kojoj dopire veštačka svetlost dok spavamo može povećati rizik od moždanog udara za čak 43 odsto. Svetlosno zagađenje ometa kvalitetan odmor i opterećuje organe tela, navode naučnici iz Kine.

Izlaganje jakom svetlu noću dovodi do promene cirkadijalnog ritma tela i tada nivoi triglicerida, krvnog pritiska i glukoze u krvi se mogu povećati, što utiče na izazvanje rizičnih vaskularna stanja, navodi se u istraživanju objavljenom u žurnalu Strok.

"Naša studija sugeriše da veći nivoi izloženosti spoljašnjoj, veštačkoj svetlosti noću može biti faktor rizika za cerebrovaskularne bolesti. Stoga savetujemo ljudima, posebno onima koji žive u urbanim sredinama, da joj budu što manje izloženi kako bi se zaštitili od potencijalnog štetnog uticaja", kaže dr Jain-Bing Vang.

Kada su u pitanju moždani udari, visoki krvni pritisak, masne naslage koje sužavaju ili blokiraju krvne sudove i dijabetes - sve to može biti pogoršano ili uzrokovano spavanjem u svetloj sobi, piše Metro.

"Uprkos značajnom napretku u smanjenju tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika kao što su pušenje, gojaznost i dijabetes tipa 2, važno je uzeti u obzir faktore životne sredine u našim naporima da smanjimo globalni teret kardiovaskularnih bolesti", kaže doktor.

Nedostatak sna je dugo bio povezan sa zdravstvenim problemima, od oslabljenog imunološkog sistema do povećanja telesne težine. Međutim, ova studija naglašava da se ne radi samo o količini odmora koji dobijamo, već i o samom kvalitetu.

Naučnici su šest godina pratili ljude iz istog grada bez istorije cerebrovaskularnih bolesti kao što su moždani udari i aneurizme. Od preko 28 hiljade učesnika, 900 je imalo moždani udar u ovom periodu, dok je još 378 doživelo drugu cerebrovaskularnu bolest. Satelitski snimci su zatim korišćeni za procenu svetlosnog zagađenja kojem je svaki pacijent bio izložen noću da bi se videlo da li je to doprinelo njihovim zdravstvenim problemima.

Najbolje okruženje za kvalitetan san

Da bismo poboljšali uslove za spavanje radi optimalnog odmora, trebalo bi da soba bude što tamnija ili da nosimo masku za spavanje.

"Mrak je neophodan za san. Čak i male količine svetlosti mogu da ometaju i što je spavaća soba svetlija, to je problem gori", kaže dr Nil Stenli.

Takođe preporučuje da soba ima odgovarajuću temperaturu, odnosno oko 16-18 stepeni i da nam nije previše toplo ispod pokrivača. Izbegavanje kofeina, alkohola i teških obroka pred spavanje se podrazumeva.

"Vaš san je od vitalnog značaja za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje, stoga, morate da odvojite vreme da biste se naspavali", naglašava dr Nil.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: