Zdravlje

Utorak, 14.11.2023.

16:25

Stručnjaci otkrivaju: Evo da li treba spavati sa uključenim grejanjem

Koliko god topla kuća bila prijatna, ona bi mogla da bude uzrok svih vrsta problema s kožom, uključujući pogoršanje postojećih problema poput ekcema i psorijaze.

Izvor: klix.ba

Stručnjaci otkrivaju: Evo da li treba spavati sa uključenim grejanjem
Foto: More Than Production/Shutterstock

Prema mišljenju stručnjaka, centralno grejanje je jedan od faktora koji doprinose isušivanju kože tokom zimskih meseci.

"Zaista se naše životne navike menjaju sa godinama, a ne naša koža. Pored toga što manje vežbamo i jedemo manje zdrave hrane, izloženi smo i centralnom grejanju koje isušuje kožu, a što je napolju hladnije, to je gore", kaže Olivija Torp, osnivačica Vanderohea.

Slično klimatizaciji, centralno grejanje smanjuje nivo vlage u vazduhu i čini da koža postane suva i zategnuta.

"Centralno grejanje je posebno nepovoljno za negovanje suve kože, što je naročito problematično kada imate već postojeće kožne bolesti kao što su psorijaza ili ekcem", objašnjava dr Adam Fridman, konsultant dermatolog sa dermatološke klinike Stratum.

Znaci upozorenja da je vaša koža možda previše suva jesu koža gruba na dodir, a ni "ljuštenje" nije isključeno.

Osim što kožu isušuje, centralno grejanje takođe pravi probleme zbog velike razlike između prijatno tople unutrašnje i niske spoljne temperature. Takve temperaturne promene takođe su uzrok širenja krvnih sudova, zbog čega se crvenilo akni i rozacee čini mnogo gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: