Svet 0

12.05.2024.

13:20

Uoči Dana nezavisnosti Izraela: Hercog i Levin najavili program pomilovanja za ovu kategoriju zatvorenika

Predsednik Izraela Isak Hercog i ministar pravde Jariv Levin najavili su uoči Dana nezavisnosti 14. maja, poseban, prošireni program pomilovanja zatvorenika.

Izvor: Tanjug

Uoči Dana nezavisnosti Izraela: Hercog i Levin najavili program pomilovanja za ovu kategoriju zatvorenika
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Uključujući i pomilovanja za neke ranije osuđene pripadnike vojske, rezervnog sastava i druge koji su doprineli bezbednosti Izraela tokom sukoba sa militantnom grupom Hamas.

Oni koji trenutno izdržavaju zatvorsku kaznu imaće pravo na smanjenje kazne ako su već odslužili polovinu zatvorske kazne i imaju prvostepenog rođaka koji je ubijen 7. oktobra ili nakon toga, prvostepenog srodnika koji je talac ili je bio talac ili nestala osoba nakon 7. oktobra ili nekoliko drugih olakšavajućih okolnosti, preneo je Tajms of Izrael.

Svako ko je naneo štetu državnoj bezbednosti ili čiji zločini su u nadležnosti vojnih sudova, ne može biti pomilovan.

Vojnici u rezervnom sastavu koji su se borili najmanje 90 dana tokom tekućeg rata, nisu osuđeni na kaznu zatvora dužu od 18 meseci i kojima je proteklo pet godina od izdržavanja kazne zatvora, moći će da podnesu zahtev za brisanje kaznenog dosijea, sve dok njihova krivična dela nisu uključivala nanošenje štete državnoj bezbednosti, ubistvo iz nehata, teško fizičko nasilje, seksualne prestupe i saobraćajne prestupe.

Postojeći program smanjenja kazni za vojnike i rezerviste IDF, porodice poginulih, porodice talaca i one koji su evakuisani iz svojih domova ili čiji su domovi oštećeni tokom borbi, nastaviće da se primenjuje do 1. maja 2025, naveli si Hercog i Levin.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: