Ako vidite ove promene na noktima, odmah se javite lekaru: Može biti "ono najgore"

Promene na noktima mogu biti znak raka kože, a Američka akademija za dermatologiju upozorava da tamne linije, izbočine i promena boje kože oko noktiju mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 09.04.2023.

14:58

Ako vidite ove promene na noktima, odmah se javite lekaru: Može biti
Foto: Shutterstock/Nadya So

Američka akademija za dermatologiju navodi da se na vašim noktima mogu videti tihi znaci melanoma, raka kože. Iako je retko da se rak kože, uključujući melanom, razvije ispod i oko noktiju, to se dešava.

Prema gorepomenutoj akademiji, postoji pet znakova na koje treba obratiti pažnju na noktima koji mogu ukazivati na to da imate melanom.

Tamna pruga – ovaj fenomen se može pojaviti kao smeđa ili crna traka na noktu. Najčešće se pojavljuje na velikom palcu vaše dominantne ruke ili stopala. Međutim, može se pojaviti na bilo kom noktu.

Tamna koža u blizini nokta – Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, kada koža oko nokta postane tamnija, to bi mogao biti znak uznapredovalog melanoma.

Podizanje noktiju – Nokat koji se odvaja od kože može biti znak ove ozbiljne bolesti. "Kada se to dogodi, vaš nokat počinje da se odvaja od kože. Bela slobodna ivica na vrhu nokta će izgledati duže kako se nokat podiže", saopštila je akademija.

Pucanje noktiju – Još jedan znak melanoma može biti pucanje po sredini noktiju.

Kvrga ispod nokta – Obratite pažnju ako primetite izbočinu ispod nokta. Ovaj fenomen može biti praćen trakom boja koja može biti široka i nepravilna ili tamna i uska.

"Dobra vest je da je melanom, čak i na noktima, veoma izlečiv kada se rano otkrije", navodi Američka akademija za dermatologiju. Zbog toga je korisno znati na šta treba obratiti pažnju i redovno proveravati nokte, a savetuje se da obratite pažnju i na druge manje očigledne oblasti, kao što su linija kose, deo iza ušiju, tabani i šake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: