Ishrana 0

22.04.2024.

16:30

Konzumiranjem ovih namirnica imaćete više energije u toku dana

Stručnjaci se slažu da spavanje treba da bude prioritet ako želimo da se probudimo puni energije.

Izvor: b92.net/index.hr

Konzumiranjem ovih namirnica imaćete više energije u toku dana
Shutterstock/Tatjana Baibakova

Podeli:

Međutim, postoje i neke namirnice koje se smatraju neophodnim za više energije.

Složeni ugljeni hidrati

Prema Američkom udruženju za srce, složeni ugljeni hidrati, za razliku od jednostavnih, sporije se vare i sporije oslobađaju glukozu u krvotok.

Zbog toga nam konzumiranje složenih ugljenih hidrata može pomoći da se osećamo kao da smo puni energije tokom celog dana.

Namirnice koje se sastoje od složenih ugljenih hidrata su pšenični hleb, slatki krompir, ovsena kaša, semenke bundeve, jabuke i leblebije.

Hrana bogata vlaknima

Konzumiranje hrane bogate vlaknima može biti odličan trik za više energije. Jedite bobičasto voće, kinou, suve šljive ili lisnato povrće, posebno spanać.

Zdrave masti, korisne za srce

Uobičajena grupa namirnica za koje nutricionisti kažu da može poslužiti kao veliki pojačivač energije su masti koje su zdrave za srce. Takve namirnice su: avokado, tofu, masline, sardine, crna čokolada i losos.

Voda

Voda se često zanemaruje, ali zapravo može povećati energiju. Osećaj dehidracije može uticati na raspoloženje i učiniti da se osećate usporeno, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Index.hr.

Opšta smernica je da nam je potrebno šest do osam čaša vode dnevno, uključujući čaj i kafu. Ali dijetetičarka Ejmi Gudson za New York Post tvrdi drugačije.

"Tačno je da mnogi faktori utiču na količinu vode koja vam je potrebna, uključujući vaše godine, pol, nivo aktivnosti i opšte zdravlje. Za žene, ukupna količina vode je oko 11,5 šoljica dnevno, a za muškarce oko 15,5 šoljica. Međutim, tu se uključuju i tečnosti koje se konzumiraju iz hrane i pića. Uzimajući to u obzir, ženama je potrebno oko devet šoljica tečnosti dnevno, a muškarcima oko 13 šoljica da nadoknade izgubljenu vodu", rekla je Gudson.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: