Prevencija 0

06.04.2024.

8:32

Pet tajni za bolje zdravlje, duži život i mladolik izgled

Loše raspoloženje, suva koža, nedostatak energije, bolovi u kičmi, promenljiv apetit, loša koncentracija, naduven stomak... deluju kao uobičajene tegobe koje svako s vremena na vreme.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Pet tajni za bolje zdravlje, duži život i mladolik izgled
Drazen Zigic/Shutterstock

Podeli:

Švedska autorka i naučna novinarka Marija Borelijus tvrdi da ovakvi i slični simptomi ukazuju na postojanje hroničnih upala koje prolaze neprimećeno jer smo često skloni da ih ignorišemo. Ali, na kraju, stvaraju zdravstvene probleme. Razlog zašto ignorišemo takve naizgled nepovezane znakove tela je taj što nam se čini da se većina nas donekle nosi sa ovim simptomima i da nemaju zajednički uzrok, već su rezultat stresa, privremene iscrpljenosti ili nedovoljne vežbanje.

Marija Borelijus u svojoj knjizi Zdravstvena revolucija tvrdi da gore pomenuti simptomi mogu biti posledica loše ishrane, tačnije namirnica kojeuzrokuju zapaljenje, odnosno koje stvaraju više malih, dugotrajnih upala u telu koje istovremeno opterećuju naš organizam, ali nisu dovoljno veliki da nam stvore ozbiljan zdravstveni problem kad nije već kasno.

"Postoje naučni dokazi da hronične upale niskog intenziteta izazivaju bolesti i da antiinflamatorne strategije ne samo da utiču na prevenciju ovih bolesti, već i svakodnevno jačaju zdravlje", piše Borelijusova, predstavljajući rezultate naučnih istraživanja i sopstvene eksperimentisanje.

Nakon godina borbe sa lošim zdravljem, Marija Borelijus je otkrila da je njeno telo opterećeno malim upalama koje su narušavale njeno zdravlje, koje je konačno uspela da iskoreni antiinflamatornom ishranom i promenom načina života. Kada je shvatila koliko se bolje oseća, koliko više snage i energije ima, odlučila je da svoj životni put posveti edukaciji ljudi o antiinflamatornoj hrani u nadi da će ih inspirisati da počnu da žive zdravije i srećnije.

"Putovanje ka antiinflamatornom načinu života je putovanje ka najboljoj verziji sebe, ravnoteži tela i duše, osećaju harmonije i budnosti", sumira autorka, dodajući da je put ka antiinflamatornom načinu života. ne pilula za sreću, već da na tom putu možemo da postanemo zdraviji, srećniji, da imamo više energije, i da će koža biti više podmlađena, kao i funkcija mozga.

5 koraka do antiinflamatornog načina života


Dakle, kako da sprovedete antiinflamatorni način života u akciju, čak i ako se osećate kao da nemate vremena ili energije da pravite velike promene u načinu života trenutno? Ako želite da isprobate blažu verziju antiinflamatornog načina života, autorka predlaže ovih pet osnovnih principa:

1. Ojačajte organizam antiinflamatornom hranom

Napravite antiinflamatorni doručak, na primer jutarnji smuti, i jedite više povrća i proteina za ručak i večeru. Polovinu tanjira napunite povrćem, najbolje sa četiri različite vrste povrća i pri izboru se vodite duginim bojama. Svakog dana u organizam unosite obilje dobre, prave hrane, polifenola, omega-3 masnih kiselina i probiotika.

2. Smanjite unos šećera

Vodite računa da ne konzumirate previše šećera i previše jednostavnih ugljenih hidrata (dajući prednost antiinflamatornim složenim ugljenim hidratima) i usporite glikemijsku reakciju tela na ugljene hidrate koje unosite u organizam.

3. Pokreni se

Stvorite prilike za svakodnevno kretanje i vežbanje tri do četiri puta nedeljno. Kombinujte aerobne vežbe sa treningom snage i laganim istezanjem.

4. Budite mirni

Priuštite sebi duševni mir i svesno opuštanje od stresa svakog dana, kao što su meditacija, joga, fokusirana svest, duboko disanje. I spavaj dovoljno.

5. Potražite dozu strahopoštovanja

Dozvolite sebi da doživite posebne trenutke kada osetite prisustvo ili postojanje nečeg većeg od vas samih, kada uživate u lepotama života. Možda ćete biti iznenađeni, ali ove stvari takođe smanjuju vrednosti inflamatornih markera.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: