Ishrana 2

30.03.2024.

15:56

Ove namirnice usporavaju starenje

Starenje je prirodan proces i nešto čega se ne treba plašiti, ali kako starite, razumljivo je da svake godine želite da pronađete zdrave načine da izgledate i osećate se bolje.

Izvor: b92.net/ljepotaizdravlje.hr

Ove namirnice usporavaju starenje
Shutterstock/margouillat photo

Podeli:

 Stvari kao što su vežbanje, pijenje puno vode i hranljiva, uravnotežena ishrana su načini na koje možete sebi pomoći. Kada je u pitanju ishrana, hrana može uticati na to kako se osećate iznutra i kako izgledate spolja. Na primer, istraživanja pokazuju da ishrana može da igra važnu ulogu u zdravlju srca i mozga i u riziku od bolesti povezanih sa starenjem.
 

Hrana koja usporava starenje

Bobičasto voće
 
"Bobičasto voće je bogato antioksidansima kao što su antocijanini i vitamin C, koji se bore protiv oksidativnog stresa i zapaljenja u telu", kaže stručnjakinja Meri Saba.
 
Konzumiranje hrane bogate antioksidansima poput bobičastog voća pomaže u zaštiti vaše kože od preranog starenja i poboljšava njeno opšte zdravlje. Borovnice su posebno prepune antioksidansa antocijanina, koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, a ova jedinjenja mogu doprineti poboljšanju elastičnosti kože, smanjenju bora i istovremeno delujući na mladalački ten.
 

Možda vas zanima

Ishrana

Ovih pet namirnica jedu dugovečni ljudi

Dobro zaokružena ishrana ključna je za zdrav način života, no stručnjaci se slažu da postoje neke namirnice koje se ističu po tome što su zdravije i bogatije hranljivim stvarima.

10:25

7.3.2024.

69 d

 
Još jedna neverovatna korist od jedenja bobičastog voća dok starite je da podržavaju kognitivne funkcije i mogu smanjiti rizik od kognitivnog pada u vezi sa godinama.
 
 
Orašasti plodovi
 
Grickanje orašastih plodova i semenki je izuzetno dobro! Antioksidansi koji se nalaze u orašastim plodovima i semenkama bore se protiv slobodnih radikala, sprečavaju starenje kože i smanjuju rizik od hroničnih bolesti povezanih sa starenjem.
 
Takođe, bademi su dobar izvor vitamina E, antioksidansa koji štiti kožu od oksidativnog oštećenja i može pomoći u održavanju elastičnosti i hidratacije kože, potencijalno smanjujući znake starenja.
 

Možda vas zanima

 
Zatim tu su orasi – oni takođe sadrže omega-3 masne kiseline, a seme poput lanenog semena su neki od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina na biljnoj bazi. Konzumiranje ovih zdravih masti može doprineti sporijem starenju – i unutrašnjem i spoljašnjem.
 
Zeleno lisnato povrće
 
Lisnato povrće kao što su spanać, kelj i blitva su "elektrane hranljivih sastojaka" i obezbeđuju vitamine A, C i K, kao i minerale kao što su gvožđe i kalcijum. Isto tako, ovi hranljivi sastojci mogu unaprediti zdravlje kože, pomoći u proizvodnji kolagena i zaštititi od oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem.
 
Paradajz
 
Paradajz je bogat određenim jedinjenjem zvanim likopen, koji im daje prelepu crvenu boju. Likopen ima antioksidativna svojstva i poznato je da štiti kožu od oštećenja od sunca i smanjuje znake starenja, što znači da paradajz može igrati ulogu u pomaganju da izgledate i osećate se mlađe kako starite.
 
 
Zeleni čaj
 
Zeleni čaj sadrži polifenole – posebno epigalokatehin galat (EGCG) – sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Ova jedinjenja pomažu u poboljšanju elastičnosti kože i štite od štetnih efekata UV zračenja, smanjujući znake starenja kože. Ne samo da vam zeleni čaj može pomoći da izgledate mlađe, već istraživanja pokazuju da je njegov glavni polifenol – EGCG – povezan sa sporijim starenjem i još dužim životnim vekom.
 
Da biste izgledali i osećali se mlađe ove godine, pokušajte da dodate šolju zelenog čaja u svoju dnevnu rutinu.
 
Zapamtite, zeleni čaj sadrži kofein, tako da oni koji su osetljivi na kofein treba da se drže jutarnje šolje.
 
Avokado
 
Avokado je bogat vitaminom E i stoga može pomoći u zaštiti kože od UV oštećenja i održavanju mladalačkog izgleda. Ne samo da je bogat vitaminom E, već je avokado bogat i zdravim mastima, koje mogu da hidriraju i neguju kožu. Takođe, avokado može pomoći u održavanju zdravog srca kako starite tako što snižava nivo lošeg holesterola.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: