Surutka dobra za bolesti jetre – dr Perišić: "Od pola do litar i po, uz 300 grama sira" VIDEO

Da li je surutka prirodni lek i može li biti dobra preventiva protiv virusa hepatitisa? Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić objašnjava koje su prednosti ovog napitka i da li je bolja kravlja ili kozja surutka.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2022.

12:13

Default images
Foto: Printskrin/TV Prva

 

 "Surutka nudi solidni kvantum proteina sa aminokiselinama koje se brzo ugrađuju u mišić i jetru - direktno, a nema masti. Sadrži više mlečnog šećera nego mleko, pa se onima koji piju veće količine surutke savetuje da uzimaju od pola litra do 1,5 litara, uz 300 grama sira", objašnjava dr Perišić za TV Prva i kaže da je surutka dobra kod bolesti jetre jer poboljšava probavu i detoksikuje debelo crevo.

Iako je kravlja surutka prijatnijeg ukusa, doktor Perišić ističe da je kozja surutka zdravija.

"Na litru dodajemo jednu šoljicu soka od limuna i 3–4 supene kašike meda, da korigujemo ukus. Lipidi iz kozjeg mleka se direktno metabolišu i pacijent se oseća fizički i psihički bolje. Kada je jetra bolesna, ni mozak ni mišići nisu dobri", kaže dr Perišić i dodaje da surutka sadrži serotonin, koji je poboljšava raspoloženje.

Govoreći o surutki – koja je bogata laktozom, dobrim lipidima i proteinima – kao načinu da se podigne kilaža, dr Perišić kaže da je optimalno piti oko litar surutke dnevno i pola kilograma mladog sira.

Opširnije u video-prilogu:
 

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: