Čisti jetru, snižava holesterol, čuva srce i vid – pola čaše suvog voća čini čuda za organizam

Danas je najviše cenjeno zbog finog ukusa i povoljne cene, a odlična je zamena za slatkiše. Najpopularnije je u pripremi kolača, a ujedno donosi i mnoge zdravstvene koristi.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2022.

09:47

Čisti jetru, snižava holesterol, čuva srce i vid – pola čaše suvog voća čini čuda za organizam
Foto: Shutterstock/Enez Selvi

Suvo grožđe je jedna od najpopularnijih vrsta suvog voća. To je celovita i zdrava namirnica koja ima niz blagotvornih zdravstvenih svojstava. Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima.

Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim delovanjem

Suvo grožđe je odličan izvor energije te sadrži dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svežeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

100 grama suvog grožđa sadrži: 299 kalorija, 79,8 grama ugljenih hidrata, 3 grama proteina, 0,5 grama masti, 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe).

Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i holesterola, te poboljšavaju probavu. Suvo grožđe je idealno za sportiste kojima je potrebna energija. Zbog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svima. Grožđice sadrže i veliku količinu gvožđa, koje direktno pomaže u lečenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih ćelija, dok viši udeo bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.

Čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova

Redovna konzumacija suvog grožđa povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog pritiska. Mnogi nutrijenti iz suvog grožđa zaslužni su za to, ali najsnažnije delovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma – 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalijuma. Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i krvnog pritiska.

Regulišu šećer u krvi

U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove insulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i regulišu njegov nivo, što je od velikog značaja za obolele od oba tipa dijabetesa. Suvo grožđe pomaže u oslobađanju hormona leptina i grelina, koji daju osećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

Štiti zdravlje očiju

Zbog udela polifenolnih fitonutrijenata, suvo grožđe je izvanredno za očuvanje dobrog vida. Ono štiti od slobodnih radikala i pomaže u prevenciji makularne degeneracije, slabljenja vida te katarakte. Sadrži i vitamin A, koji je takođe izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog slepila.

Smanjuju kiselost organizma

Acidoza – kiselost organizma – može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obe kiselosti je želudac. Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti, poput čireva, dermatoza, oštećenja unutrašnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose i bolesti srca. Kalijum i magnezijum iz grožđica su vrlo delotvorni u neutralizaciji kiselina u želudačanom soku i regulisanju kiselosti organizma.

Čuvaju zube i kosti

Kalcijum i bor, prisutni u suvom grožđu, važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma. Naročito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno deluje na zglobove i kosti. Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi. Oleanolinska kiselina prisutna u suvom grožđu igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i lomljenja.

Recept koji pomaže čišćenju jetre

Pola čaše suvog grožđa prelijte toplom vodom i ostavite da se 15 minuta natapaju. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode. Isprano voće stavite u čašu i do vrha sipajte prokuvanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata. Idućeg dana, najbolje ujutro, na prazan želudac popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat–dva i stavite toplu oblogu ili termofor na desnu stranu stomaka. Ovaj postupak obavlja se jednom nedeljno tokom mesec dana, dva puta godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: