Zdravlje

Ponedeljak, 11.12.2023.

15:02

Ne okrivljujte sebe: Za gojenje tokom zime niste krivi samo vi i praznici

Studija sprovedena na Univerzitetu Alberta u Edmontonu pokazala je da zimsko debljanje nije samo rezultat odmora, jače hrane i manjka vežbanja. Na to utiče i sunce, odnosno nedostatak sunca.

Izvor: Večernji.hr

Ne okrivljujte sebe: Za gojenje tokom zime niste krivi samo vi i praznici
Foto: Shutterstock/Aleksei Mikhailechko

Naučnici su otkrili da se masne ćelije ispod kože tope kada su izložene sunčevoj svetlosti, piše CBC.

„Kada plava sunčeva svetlost – ona koju vidimo golim okom, prodre u našu kožu i dođe do masnih ćelija, molekuli lipida se smanjuju i izlučuju iz ćelija. Jednostavno rečeno, naše ćelije ne skladište toliko masti kada smo izloženi suncu“, objasnio je šef studije Piter Lajt.

S druge strane, zimi, kada smo manje izloženi suncu, dešava se suprotno – dolazi do dodatnog skladištenja masti, a time i viška kilograma. Ovo otkriće je došlo slučajno dok su naučnici proučavali da li svetlost može pomoći u bioinženjeringu masnih ćelija i proizvodnji insulina.

„Nije tajna da svetlost reguliše naš biološki, dnevni ritam, i verujemo da bi mogla da utiče na masne ćelije koje se talože odmah ispod kože“, kaže Lajt.

Osim toga, naučnici ističu i da se zimi, generalno, više vremena provodi u zatvorenom prostoru, „telo na plaži” još nije relevantno, a zapravo retko ko ima motivaciju da vežba, a mnogo jede, što sve dovodi do povećanja telesne težine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: