YouTube: preskočite reklame

Kada sledeći put budete otvorili neku pesmu na YouTube, obratite pažnju na reklame. Odnedavno su potpuno drugačije od svih koje ste do sada viđali.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

11:58

Default images

Novi format oglasa pod nazivom TrueView, koji je YouTube nedavno lansirao, omogućava posetiocima da odmah preskoče neželjeni reklamni sadržaj ukoliko nisu zainteresovani da ga pogledaju.

Zanimljivo je da su se i oglašivači složili sa širenjem slobode izbora svojih korisnika.

Sve funkcioniše veoma jednostavno: kada se pokrene TrueView reklama (najčešće odabirom nekog sadržaja na YouTube), primetićete tajmer od pet sekundi koji vam, čim vreme istekne, daje mogućnost da preskočite reklamu i vratite se na sadržaj koji ste želeli da vidite. (Možete i da pogledate reklamu ako želite.)

Možda se nekome ovakav vid reklamiranja učini kontraproduktivnim (s obzirom na to da oglašivači uglavnom traže načine da vas primoraju da pogledate reklamu), ali iz YouTube kompanije tvrde da su rezultati do sada obećavajući.

Oglašivačima se ovaj način reklamiranja sviđa jer plaćaju samo u slučaju da korisnik ne klikne na “skip” opciju, jer to znači (bar u teoriji) da su oni ljudi koji pogledaju reklamu zaista zainteresovani za njihov proizvod/uslugu.

Naravno, znajući koliko je različit ovaj format od svega na šta su korisnici navikli, možda je suviše rano za ocenjivanje koliko dobro ove reklame rade svoj posao – na primer, korisnici mogu biti skeptični kada je reč o odabiru “skip” opcije samo zato što je nikada ranije nisu videli.

TrueView ima drugu komponentu koja će vam se možda učiniti poznatom – za neke video snimke dozvoliće korisnicima da odaberu jednu od tri reklame, pre nego što se željeni sadržaj učita. Ako izuzmemo reklame koje je moguće “skipovati”, ovo je veoma slično onome što je Hulu ponudio pre nekoliko godina. Imajte u vidu da neće sve reklame biti u TrueView formatu – oglašivači i dalje imaju mogućnost da odaberu između tog i “tradicionalnog” formata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: