U Beču uspešno izvedena operacija sa novom robotskom tehnologijom

Na Univerzitetskoj klinici za otorinolaringologiju u Beču urađena je jedna od prvih operacija na svetu sa novom robotskom tehnologijom.

Tehnopolis

Izvor: klix.ba

Sreda, 03.11.2021.

13:10

Default images

Kako su zvanično saopštili iz Grada Beča, uređaj je u toku implantacije potpuno automatski i minimalno invazivno omogućio precizni pristup unutrašnjem uhu.

Robotska hirurgija je već nekoliko godina sastavni deo hirurgije. Roboti se koriste kao produžena ruka hirurga i prenose njihove pokrete na najmanjem mogućem prostoru. Nova tehnologija sa kojom je izvedena operacija u Beču radi bez manuelnog upravljanja, već potpuno automatski uz pomoć preciznog navigacionog sistema.

"Nova tehnologija se može uporediti sa autopilotom u avionu. Kao autopilot i robot radi pomoću preciznog navigacionog sistema, koji sadrži sve neophodne informacije o unutrašnjem uhu u koji se ugrađuje implantat. Robot se pokreće i radi samostalno, bez upravljanja", objasnio je dr. Wolfgang Gstottner sa Klinike za otorinolaringologiju.

Međutim, sistem naravno ne funkcioniše kompletno bez uplitanja ljudskog faktora. Pre operacije pravi se trodimenzionalni model unutrašnjeg uha na osnovu kompjuterske tomografije. Ukoliko se izračuna da robot ima neometan pristup uhu, da ne pogađa arterije ili nerve, operacija je moguća. Hirurg samo mora napraviti rez iza uha i postaviti implantat.

Robot postepeno buši, a između pojedinačnih postupaka vrši se kontrola. Ukoliko neke od vrednosti nisu povoljne za pacijenta, robot automatski prekida operaciju koju potom nastavlja hirurg. Tehnologiju robota "Hearo" razvila je švajcarska kompanija za medicinsku tehnologiju Cascination zajedno sa kompanijom za medicinsku tehnologiju iz Insbruka Med-El, saopštili su iz Grada Beča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: