Ovo su najpouzdanija sredstva online komunikacije

Najpopularnija online komunikaciona rešenja pala su na testovima vezanim za sigurnost i privatnost. U današnje vreme tako nešto se teško može očekivati, ali korisnici ipak imaju nekoliko opcija.

Tportal.hr
Podeli

Foto: William Brawley / Flickr.com

Kampanja EFF-a (Electronic Frontier Foundation) koja se bavi osiguravanjem informacija analizirala je 39 komunikacijskih rešenja. Među njima se nalaze i popularni WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, SnapChat, Yahoo, Google Hangouts i drugi, a po svemu sudeći, milioni korisnika nisu ni svesni da praktično sva popularna rešenja “padaju” na barem jednom od sedam osnovnih zahteva kako bi se servisi mogli nazvati sigurnim.

Možda niste ni čuli za platforme ChatSecure, CryptoChat, Signal/Redphone, Silent Phone, Silent Text i TextSecure, ali reč je o jedinim sredstvima komunikacije koja su zadovoljila svih sedam kriterijuma za sigurnost, koje je postavio EFF. Kriterijumi su vezani za različite metode enkripcije, potvrdu identiteta komunikatora, otvorenost koda i slično, a jednostavnu infografiku je moguće pronaći na izvornom linku.

Facebook Chat tako na primer nije pao u samo dva kriterijuma, enkripciji u svim segmentima komunikacionog puta i proveri koda. Nešto bolje su prošli iMessage i FaceTime, jer su ocenjeni kao najprihvatljivija rešenja za masovno tržište. U EFF-u se nadaju da će ovakve provere dovesti do svojevrsnog pritiska na one koji razvijaju aplikacije/rešenja za internet komunikaciju, u čemu će profitirati krajnji korisnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.