Kolačići im došli glave – Francuska kaznila Facebook i Google

Dva tehnološka giganta kažnjena su zbog toga što ne dozvoljavaju odbijanje kolačića.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2022.

12:20

Kolačići im došli glave – Francuska kaznila Facebook i Google
Foto: Koshiro K / Shutterstock.com

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka CNIL saopštila je da je kaznila Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, sa rekordnih 150 miliona evra (169 miliona dolara), jer je korisnicima interneta otežavo mogućnost da odbiju takozvane "kolačiće" za onlajn praćenje njihove aktivnosti na mreži.

U saopštenju se takodje navodi da je CNIL iz istih razloga izrekao kaznu od 60 miliona evra i Facebooku, čija je krovna kompanija Meta, prenosi Rojters.

CNIL je otkrio da veb sajtovi facebook.com, google.fr i youtube.com ne dozvoljavaju odbijanje kolačića tako lako kao što omogućavaju njihovo prihvatanje“, piše u saopštenju, u kojem se pominje i Googleova platforma za video strimovanje.

Francuske vlasti su poručile da dve kompanije imaju tri meseca da ispoštuju njihove naloge ili će se suočiti sa dodatnom kaznom od po 100.000 evra dnevno za svaki dan kašnjenja.

Nalog CNIL-a obavezuje Google i Facebook da francuskim korisnicima interneta obezbede jednostavnije alate za odbijanje kolačića, pošto su, kako se navodi, obe kompanije obezbedile virtuelno dugme za momentalno prihvatanja kolačića, ali ne i jednako brzu mogućnost da se ta ponuda odbije.

„Ljudi veruju da poštujemo njihovo pravo na privatnost i da ih štitimo. Svesni smo naše odgovornosti da očuvamo to poverenje i obavezujemo se na dalje promene i aktivnu saradnju sa CNIL-om u svetlu ove odluke“, rekao je portparol Googlea.

Facebook nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: