Japanski levitirajući voz postavio novi rekord u brzini

Japanski levitirajući voz postavio je novi rekord ostvarivši brzinu 590 kilometara na sat, što je za devet kilometara više u odnosu na prethodni rekord postavljen 2003. godine

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

14:28

Default images

Central Japan Railway, koji su napravili ovo vozilo za masovni transport na duže destinacije, žele da dostignu brzinu od 600 kilometara na sat i to već sledeće sedmice. To je veća brzina od one koju dostignu neki manji avioni.

Voz je testiran pod budnim okom 29 tehničara. R Central ne očekuje da će voz biti u prometu do 2027. godine do kada bi trebali voziti brzinom od 505 kilometara na sat. Nadaju se da će uskoro transportovati voz u SAD koji bi se koristio na relaciji Njujork-Vašington.

Japanci rade i na liniji Tokio-Nagoja kako bi put od 286 kilometara trajao 40 minuta, što je znatno kraće nego sada kada se na toj relaciji putuje trajektom.

Maglev vozovi su bazirani na levitirajućoj tehnologiji u kojoj magnetna polja dižu i pokreću voz duž šina. Premijer japana Šinzo Abe posetiće SAD krajem aprila kako bi proverio kako napreduju radovi na ultra brzoj železnici koja spaja San Francisko i Los Anđeles. Maglev voz bi na ovoj relaciji trebao biti u funkciji 2029. godine, a voziće brzinom 320 kilometara na sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: