Hakeri objavili 32 terabajta tajnog Windows 10 koda

Ogromna kompilacija Windows 10 softverskog koda procurila je u javnost, prenosi the Register. Količina objavljenih podataka iznosi 32TB, i uključuje kako Windows 10 izvorni kod, tako i kod namenjen isključivo unutrašnjoj upotrebi u Microsoftu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

11:15

Hakeri objavili 32 terabajta tajnog Windows 10 koda
Foto: Thinkstock

Microsoft je potvrdio da je reč o legitimnim fajlovima, koji sadrže kod kojim Windows 10 upravlja hardverom, kao i kod za ugrađene USB, Wi-Fi, i Bluetooth drajvere.

Procurilo je i bezbroj neobjavljenih verzija Windows 10, koje su u prošlosti korišćene samo u okviru Microsofta.

Hakeri tako sada imaju mogućnost da utvrde postoje li određeni propusti koje bi mogli da zloupotrebe.

Kod je najverovatnije još u martu objavljen na sajtu BetaArchive.com, namenjenom očuvanju i objavljivanju softvera koji drugim putem nikad ne bi ugledao svetlost dana. Moderatori sajta navode da je kod u međuvremenu uklonjen.

Misrosoft navodi da su sajber kriminalci najverovatnije došli do koda putem Shared Source Initiative – programa koji kompanija koristi kako bi podelila izvorni Windows kod sa vrhunskim PC proizvođačima i drugim partnerima, prenosi Business insider.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: