Amerika nudi nagradu od 10 miliona dolara za ove informacije

Američki Stejt department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lociranja ključnih članova ransomware bande Hive.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: Zephyr_p / Shutterstock.com
Foto: Zephyr_p / Shutterstock.com

Pre skoro tačno godinu dana, nakon operacije koja je trajala sedam meseci, FBI je u saradnji sa Evropolom, nemačkim i holandskim vlastima, preuzeo kontrolu nad serverima i veb sajtovima grupe i tako prekinuo njene napade.

Stejt department je saopštio da pored 10 miliona dolara za informacije o onima koji imaju rukovodeće pozicije u bandi, nudi i 5 miliona dolara "za informacije koje bi dovele do hapšenja i/ili osude bilo kog pojedinca u bilo kojoj zemlji koji je učestvovao ili pokušao da učestvuje u aktivnosti Hive ransomwarea".

Nagrade se nude kroz Program za transnacionalni organizovani kriminal Stejt departmenta (TOCRP), koji je i ranije nudio nagrade za članove drugih ransomware bandi.

U decembru je u Parizu uhapšen ruski državljanin zbog sumnje da je posedovao hiljade dolara ukradenih od francuskih žrtava ransomwarea Hive. Osumnjičeni je bio "bankar" Hive podružnicama, pomažući im da upravljaju ukradenim sredstvima.

Od kad se pojavila u junu 2021., grupa je napala 1.500 žrtava u više od 80 zemalja a tokom pandemije COVID-19, napadala je i škole i bolnice.

Grupa je zaradila najmanje 100 miliona dolara u prvoj godini rada.

FBI kaže da su obezbeđivanjem ključeva za dešifrovanje za više od 1.300 žrtava uspeli da spreče da zaradi još najmanje 130 miliona dolara od plaćanja otkupa.

Kompanija Chainalysis je u izveštaju koji je objavljen ove nedelje iznela procenu da je akcija protiv Hivea imala veće efekte od ušteđenih 130 miliona dolara.

"Ukupne praćene isplate ransomwarea za 2022. iznose samo 567 miliona dolara, što ukazuje da su isplate otkupnine sprečene infiltracijom Hivea značajno izmenile pejzaž ransomwarea u celini prošle godine", rekao je Chainalysis.

Chainalysis je rekao da veruje da je gašenje Hivea "možda sprečilo isplatu najmanje 210,4 miliona dolara" koliko bi platile žrtve novih napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.