Rasprava na pomolu - tema ista

Facebook se nije u potpunosti dogovorio sa Australijom. Ova društvena mreža je trenutno u pregovorima sa australijskim vlastima, nekoliko dana nakon što je blokirala korisnike u zemlji da dele vesti.

Izvor: PC Press
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Australijski premijer Skot Morison objavio je na konferenciji za novinare da se kompanija ponovo privremeno dogovorila sa državom, i da je ponovo za stolom. Očekuje se da će australijske vlasti i Mark Zakerberg pronaći zajednički jezik o svemu.

Društvena mreža sprečila je australijske izdavače i stanovnike da postavljaju ili dele vesti pre nekoliko dana kao odgovor na predloženi zakon u zemlji koji će zahtevati da medijima plaćaju za njihov sadržaj. Čineći to, međutim, takođe su slučajno zabranili objavljivanje stranica različitih vladinih agencija i neprofitnih organizacija, navodi PCPress.

Predloženi zakon od prošle godine je sporna tačka između australijske vlade i tehnoloških giganata poput Google-a i Facebook-a. Vlasti su prvobitno želele da se uplate novinskim agencijama vrše dobrovoljno, ali su promenile predloženi zakon kako bi isplate postale obavezne nakon što je kovid 19 uticao na prihod od reklama.

Google je odustao od planova da lansira kustoske vesti u zemlji i ranije rekao da će onemogućiti pretragu ako predlog prođe. Međutim, nedavno je Google potpisao trogodišnji ugovor o plaćanju sadržaja iz publikacija News Corp. Ostaje da se vidi da li razgovori Facebook-a sa vladom znače da je takođe otvoren za potpisivanje ugovora o licenciranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu