Mask traži stručnjake: Još se radi na čipu za povezivanje mozga i kompjutera VIDEO

O Neuralink čipovima se intenzivnije govori od sredine 2019. godine. Tada su pristigli rezultati koji su bili mnogo više od očekivanog, te su išli u korak sa najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima.

Izvor: PC Press
Podeli
Foto: Getty Images/Win McNamee
Foto: Getty Images/Win McNamee

Mask: Senzori u ljudskom mozgu za manje od godinu dana VIDEO

Mask i čipovanje mozga: Da li nam se bliže "nadljudske sposobnosti"?

Naime, kompanija koja je u vlasništvu Ilona Maska je tada objavila da je kreirala robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak. Poslednje vesti ukazuju da čip još uvek nije gotov, budući da kompanija traga za ekspertima koji bi na njemu dodatno radili.

Neuralink već nekoliko godina radi na BMI (brain-machine interface), koji bi ljudski mozak mogao da poveže sa kompjuterom, prenosi PC Press.

Tehnologija bi na prvom mestu, tvrde u kompaniji Neuralink, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Ilon Mask, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije.

Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Čipovanjem leči depresiju, muzika ide direktno u mozak: Obećanja Ilona Maska

"Poručujemo Masku da prvo sam sebi čipuje mozak"

Mask je u avgustu objavio novi dizajn za Neuralink čip, koji je dobio ime Link, te je moglo da se vidi da je u pitanju uređaj veličine novčića, dizajniran da se ugradi u mozak i stimuliše neurone.

Već se priča o tome da bi ovaj čip u budućnosti mogao da se koristi i za "dozivanje" Tesla vozila samo uz pomoć misli, ili igranje video-igara bez potrebe za kontrolerima.

Oni koji budu imali čip moći će da, baš kao u naučno-fantastičnim serijama, snimaju i puštaju sećanja, pa bi reč "uspomena" tako mogla da dobije potpuno novo značenje. Na kraju bi ta sećanja mogla da se otpreme u nekog robota, što bi bio "prvi korak ka besmrtnosti".

strana 1 od 56 idi na stranu