Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen YouTube/日産自動車株式会社
Foto: Printscreen YouTube/日産自動車株式会社

U 21. veku, međutim, ova praksa nije toliko raširena, ali bi novo tehnološko rešenje moglo to da promeni.

Inženjer japanske kompanije Nisan stvorio je robota - patku, alternativu pravim patkama koje "rade" u pirinčanim poljima, čiji prototip se trenutno testira u Jamagati na severoistoku Japana.

Robot Algamo je ime dobio po vrsti patke koju farmeri koriste u savremenoj verziji ove drevne tehnike uzgoja. Težak je 1,5 kilogram i ima dimenzije kao veći robot usisivač.

Dve rotirajuće robotske četke na donjem delu uređaja imitiraju pačje noge, koje čiste vodu mešanjem i time sprečavaju srastanje korova.

"Ovaj simpatični uređaj kombinuje stare i savremene poljoprivredne tehnike. Njegovom primenom Japan nastoji da se podseti vremena kada je potrošnja pirinča bila veća i da novim generacijama ukaže na postojanje industrije koja je od velike važnosti za japansku kulturu, a kojoj u ovom veku polako ali sigurno preti izumiranje", prenosi The Verge.

Međutim, čini se da je ovde još reč o "uradi sam" projektu, što znači da trenutno ne postoje planovi za eventualnu komercijalizaciju, i pored toga što je ovde reč o fascinantnoj primeni tehnologije.

strana 1 od 25 idi na stranu