Ovaj Apple računar trebalo bi da dostigne cenu od 40.000 $

Pravi raritet među Apple računarima, prvi PC koji je imao miša, trebalo bi da dostigne cenu od 40.000 dolara na aukciji.

Tehnopolis

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 30.10.2017.

13:50

Ovaj Apple računar trebalo bi da dostigne cenu od 40.000 $
Foto: YouTube Screenshot

Reč je o kompjuteru Lisa-1 iz 1983. koji je takođe prvi koristo ikonice, umesto teksta.

Imao je opcije slične onima na današnjim računarima, poput "kante za otpatke", padajućeg menija i preklapajućih prozora.

Aukcija će se održati 11. novembra u Kelnu (Nemačka).

Apple Lisa 1 mašina bila je revolucionarna, jer je prva omogućila korisnicima da koriste miša. Iako je imala glomazan hard disk sa 5MB memorije (dovoljno da sačuva jednu pesmu), bila je umetničko delo svog vremena.

Stvorena je na osnovu zamisli Stiva Džobsa koji je na ideju došao nakon što je video miš i ikonice kod prototipa Xerox računara.

Xerox nikad nije proizveo svoj prototip, dok je Apple prodao 100.000 Lisa-1 računara.

Iz Apple-a su tada tvrdili da ime računara potiče od akronima za "Local Integrated System Architecture", ali je Džobs kasnije objasnio da je dobio ime po njegovoj prvoj ćerki Lisi rođenoj 1978.

Godinu dana kasnije, Lisa-1 zamenjena je Lisa-2 verzijom i vlasnici prve mogli su besplatno da zamene stare uređaje novim.

Opozvani računari su uništeni, pa se procenjuje da danas postoji između 30 i 100 primeraka Lisa 1 na svetu.

Ona koja je trenutno u prodaji pripada profesoru nemačkog univerziteta, koji ju je dobio kao poklon za odlazak u penziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: