Saveti za bezbednu on-line kupovinu

Devet od 10 anketiranih potrošača iz osam zemalja sveta kupovalo je putem Interneta u poslednjih godinu dana, pokazuje istraživanje koje je sprovela kompanija za platne usluge Visa Inc.

Izvor: Visa
Podeli

Da će virtuelne prodavnice u budućnosti imati sve više posetilaca, potvđuje podatak da je čak 92% ispitanika uvereno da će u narednih godinu dana obaviti on-line kupovinu, rekao je Vladimir Đorđević, regionalni menadžer kompanije Visa za Srbiju.

On-line kupovina značajno je promenila, a neminovno je da će i dalje nastaviti da unapređuje iskustvo potrošača širom sveta. Gužve u prodavnicama, dugi redovi i ogranicečena ponuda artikala neki su od glavnih razloga zbog kojih se sve više kupaca odlučuje za kupovinu putem interneta“, kaže Đorđević.

Ispitanici Visa istraživanja naveli su osnovne prednosti kupovine putem Interneta:

„On-line kupovina omogućava da nabavite sve što vam je potrebno kada i gde god želite i to jednostavnim klikom miša. On-line prodavnice otvorene su 24 sata, sedam dana u nedelji, a pružaju bogatu ponudu i isporuku direktno na adrese kupaca, što šoping iskustvo čini znatno jednostavnijim i pristupačnijim. Možete da pazarite nove cipele, laptop ili DVD sa omiljenim filmom, a da ne napustite udobnost svog doma“.

Kako „čuvati“ novčanik dok kupujemo on-line

On-line kupovina donosi novo iskustvo za potrošače širom planete, ali kao i u stvarnom, tako i virtuelnom svetu, treba biti oprezan prilikom „odlaska“ u šoping. Naime, iako je stopa zloupotrebe u elektronskom plaćanju danas rekordno niska, pokušaji zloupotrebe postoje. Visa konstantno unapređuje svoj sistem za sigurnost kartica, ali bi i svaki korisnik trebalo da bude oprezan tokom obavljanja on-line kupovine.

Da bi potrošačima pomogla da izbegnu moguće neprijatne situacije prilikom on-line kupovine, kompanija Visa daje nekoliko korisnih saveta:

Odlične ponude ili velika prevara?

Za bezbednu on-line kupovinu, potrošači bi na umu trebalo da imaju sledeće mere opreza:

· Saznajte sa kim poslujete- Kupujte u proverenim on-line prodavnicama kojima verujete. Budite oprezni kada posećujete nepoznate veb stranice koje imaju ponude koje izgledaju „suviše dobro da bi bile istinite“.

· Uradite domaći zadatak- Uporedite cene i proizvode pre nego što obavite kuovinu – da biste pronašli najbolju istražite različite ponude. Ako prvi put posećujete neku stranicu, proverite komentare i utiske korisnika.

· Ne zaboravite da proverite URL- Pre kupovine obavezno proverite da li je veb stranica legitimna. Dva puta proverite URL veb stranice pre nego što date svoje podatke o plaćanju. Budite sigurni da stranica počinje sa “https://”. „S“, a na kraju „http-a“, jer to potvrđuje da stranica ima sigurnu vezu.

· Potražite oznaku “Verified by Visa“ - Verified by Visa je servis koji vam omogućava korišćenje lične lozinke da biste zaštitili svoju Visa karticu prilikom on-line kupovine, što pruža dodatnu sigurnost.

Oprezno sa besplatnim ponudama

Kompanija Visa prati mrežu plaćanja Visa karticama kako bi identifikovala prodavce koji imaju dosta sporova u vezi sa karticama, jer oni mogu ukazati na korišćenje obmanjujućih marketinških praksi. Međutim, postoje koraci koje potrošači mogu da preduzmu kako ne bi upali u zamku takih prodavaca:

· Proverite da li ste pročitali i razumeli sve uslove pre nego što nešto kupite

· Obratite posebnu pažnju na „sitna slova“ i pregledajte sva polja pre plaćanja. Greške pri ispunjavanju polja mogu vas obvezati da se pridržavate navedenih uslova

· Uvek pregledajte izveštaje za svoje mesečne troškove kako biste proverili da li imate neovlašćenu potrošnju. Ako otkrijete nešto neobično, odmah kontaktirajte banku koja vam je izdala karticu

· Ako vidite bilo kakve pritužbe za ono što mislite da je „besplatna ponuda“, pokušajte prvo da problem rešite sa prodavcem. Ako ne uspete u tom pokušaju, odmah kontaktirajte banku koja vam je izdala karticu

Osvojite besplatni iPad!

· Pazite na šta ćete kliknuti- Prevaranti koriste pop-up oglase, ali i legitimne veb stranice kako bi pokušali da ukradu vaše podatke ili novac

· Zaštita- Neka anti-virus i anti-spyware softveri budu ažurirani. Nikada nemojte kliknuti u pop-up prozore ili pratiti stranice koje zahtevaju unos e-mail adrese. Koristite snažne lozinke.

· Pazite na privatnost- Nikada nemojte slati lične ili finanansijske podatke na veb stranice koje ne poznajete i u koje nemate poverenja

Američke prodavnice nikada nisu bile bliže

Da podsetimo, kompanija Visa Inc nedavno je građanima u Srbiji znatno olakšala kupovinu u američkim prodavnicama. Naime, Visa je u novembru prošle godine sklopila partnerstvo sa kompanijom za otpremanje pošiljaka MyUS koja, putem svog ličnog servisa, omogućava internacionalnim korisnicima kupovinu u američkim prodavnicama, uključujući i one koje nemaju mogućnost prekookeanske dostave ili ne prihvataju ne-američke platne kartice.

Korisnici Visa platnih kartica mogu besplatno otvoriti nalog na www.MyUS.com/visa i uživati u sigurnoj kupovini preko interneta.

Za dodatne savete u vezi sa tim kako da se zaštitite prilikom kupovine putem interneta, posetite Visa Security Sense veb stranicu.

strana 1 od 78 idi na stranu