Lookout: Besplatne aplikacije su rizične

Oglasi u pop-up prozoru su se vratili. Ovoga puta gnjaviće vas na pametnom telefonu i to više nego ikada pre.

Izvor: tportal.hr
Podeli

Preuzimanje besplatnih aplikacija za Android izlaže vas riziku gnjavaže s agresivnim softverom za oglašavanje i krađi podataka, upozoravaju u firmi za kompjutersku bezbednost Lookout, a prenosi CNET.

Oko pet posto besplatnih aplikacija, tvrde, ima spam oglase koji šalju vaše privatne podatke trećim stranama bez vašeg znanja. Taj se broj možda se čini malim, ali uzmite u obzir to koliko se miliona puta skidaju aplikacije za Googleov operativni sistem.

Lookout je kao rešenje ponudio aplikaciju koja pregleda i prijavljuje sumnjive. Hoćete li ih obrisati ili zadržati, odluka je vaša.

Platforma za Android trenutno je nalik Divljem zapadu - dobrih, loših i zlih momaka je napretek. Ima vrlo korisnih, kreativnih i inovativnih aplikacija. No manjak stroge kontrole i nadzora zloupotrebljavaju pojedini oglašivači podvaljujući aplikacije koje će se, na primer, pokrenuti same od sebe.

A zle predstavljaju oni koji su se namerili na krađu podataka (o, recimo, vašoj trenutnoj lokaciji ili onih koje koristite za m-bankarstvo), širenje virusa i slično.

Praveći poređenje sa App Storeom, iz kompanije Lookout kažu da Apple ne pravi kompromise, te da iako manje novih aplikacija prolazi kontrolu i stiže u prodavnicu aplikacija, korisnici su bezbedniji.

strana 1 od 73 idi na stranu