Da li su ovo funkcije koje ćemo videti na Android telefonima tokom 2023. godine?

Koje će tačno funkcije imati Android 14 kad izađe ove godine? Nadamo se da će imati bar jednu od ovih.

Izvor: tportal.hr

Ponedeljak, 09.01.2023.

11:20

Da li su ovo funkcije koje ćemo videti na Android telefonima tokom 2023. godine?
Foto: Primakov / Shutterstock.com

Dok neki još čekaju dolazak Androida 13 na svoj telefon, Google već najavljuje Android 14, a on će na najmodernije uređaje stići tokom 2023. Koliko god operativni sistem bio dobar, uvek može biti bolji, a ove funkcije bi, verujemo, mogle da poboljšaju korisničko iskustvo sa Androidom 14.

Skupovi widgeta

Ako koristite vidžete, vaš Home ekran je verovatno veoma prometno mesto – sve je puno aplikacija i animiranih panela sa informacijama. Stvar koja bi mogla da ga rastereti su vidžeti koji stoje jedan iznad drugog i koji se menjaju automatski ili prevlačenjem prstom.

Na ovaj način možete da dodate korisne vidžete na glavni ekran i da izvučete maksimum iz telefona bez zatrpavanja ekrana. Ova funkcije je prvo izašla na iPhoneu, a kasnije ju je na svoje telefone uveo Samsung preko One UI-ja 5, što znači da bi bilo idealno da je uskoro kopira i Android, piše MakeUseOf.

Uspavane aplikacije

Još jedna korisna funkcija, koju bismo želeli da vidimo na Androidu 14, je mogućnost 'uspavljivanja' aplikacija koje se ne koriste. Niko ne želi da im one bez razloga rade u pozadini, što znači da bi se njihovim uspavljivanjem moglo uštedeti na resursima poput RAM-a, baterije i procesorske snage.

U Play Storeu postoje aplikacije ekaternih proizvođača koje nastoje da imitiraju ovu funkciju, ali većina je nepouzdana i može da prouzrokuje nenamerne poteškoće, poput rušenja aplikacija ili podsetnika koji nije poslat.

Zaključavanje pojedinačnih aplikacija

Možda neke od aplikacija želite da zaključate zbog dodatne bezbednosti, bilo da se radi o galeriji, bankovnim aplikacijama i tako dalje. Android trenutno nema mogućnost zaključavanja aplikacija lozinkom, a rešenje uglavnom dolazi putem skinova kao što je Oppo ColorOS i Xiaomi MIUI.

Zaključavanje aplikacija korisniku daje duševni mir ako netko uspe da zaobiđe zaključani ekran telefona.

Indikator zdravlja baterije

Dugotrajno korišćenje elektronike, pa tako i smartfona, troši bateriju na više načina – tačnije, njena funkcionalnost i zdravlje polako počinje da opada, što znači da ne može da podrži istu količinu napajanja kao nekada. Drugim rečima, ograničava se ukupan kapacitet baterije zbog prirodnog procesa trošenja hardvera.

Stanje baterije možete proveriti na iPhoneu, ali Android tu funkciju još nema. Baterija bi u idealnim okolnostima trebalo da ostane na oko 80 procenata maksimalnog kapaciteta nakon 800 ciklusa punjenja, što znači da ako telefon punite jednom dnevno, bateriju biste trebalo da zamenite nakon otprilike dve godine.

Ručna kontrola za Material You

Sviđa nam se dizajn Material You sa Androida 12, ali problem je u tome što on ne nudi potpunu kontrolu nad pojedinim elementima korisničkog interfejsa.

Na primer, ne možete da birate pojedine boje za panel brzog podešavanja i vidžet sata. Sistem koristi izabrane palete boja i automatski primenjuje one za koje 'misli' da su najbolje. Iako radi jako dobro, bilo bi odlično da i mi možemo da menjamo boje.

Podizanje slike sa pozadine

Appleov iOS 16 uveo je zanimljivu funkciju za iPhone: mogućnost podizanja elementa slike iz pozadine i njenog deljenja s drugima. Reč je o ugrađenom alatu koji pomera pozadinu na slikama, ali ono što ga čini posebnim jeste jednostavnost njegove primene.

Sve što je potrebno da uradite jeste da dugo držite pritisnutim subjekt koji će se izdvojiti i da pružite mogućnost povlačenja u okvir za tekst ili kopiranje i lepljenje iz međumemorije. Brzo je, intuitivno i želimo da ga Android 14 uvede kao jednu od svojih funkcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: