Vivaldi pregledač za desktop sada integriše Twitterovog velikog rivala

Korisnici mogu da dodaju bilo koju instancu za Mastodon u veb panel Vivaldi pregledača.

Izvor: B92, Engadget

Ponedeljak, 12.12.2022.

13:45

Vivaldi pregledač za desktop sada integriše Twitterovog velikog rivala
Foto: Profimedia

Mastodon je postao izuzetno popularan od kako je Ilon Mask preuzeo Twitter. Nedugo nakon te akvizicije, Vivaldi je postao prvi internet pregledač koji je kreirao sopstvenu Mastodon "instancu" pod nazivom Vivaldi Social.

Sada je pregledač objavio da integriše platformu u traku sa strane svog desktop pregledača, čime korisnicima omogućava lak način da pregledaju objave naloga koje prate.

Twitterova alternativa ima brojne slične funkcija kao Maskova društvena mreža i korisnicima omogućava da kreiraju kratke objave. Za razliku od Twittera, Mastodon je decentralizovani servis koji koristi protokol otvorenog koda.

Korisnici mogu da kreiraju i pokreću sopstvene servere ili "instance" kojima mogu da se pridruže drugi ljudi, a Vivaldi Social je samo jedan od njih. Instance mogu da komuniciraju jedne sa drugima, a ljudi sa različitih servera i dalje mogu da prate jedni druge i da vide objave.

Sa najnovijim ažuriranjem pregledača, korisnici Vivaldija mogu da pronađu Vivaldi Social u traci sa strane, ali mogu da dodaju i bilo koju drugu mastodon instancu. Kada pristupe instanci iz panela, ona se prikazuje sa sstrane u "split-screen" pregledu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: