Igrači su glavna meta sajber napada, posebno u ovim igrama

Sajber bezbednost je glavna briga za svakoga na internetu, a posebno za gejmere.

Izvor: B92

Petak, 19.11.2021.

09:32

Igrači su glavna meta sajber napada, posebno u ovim igrama
Foto: Marti Bug Catcher / Shutterstock.com

Jedan pogrešan potez može da zarazi korisnikov uređaj malverom, koji može da ukrade vaše lične podatke, ošteti ili enkriptuje vaše dragocene datoteke, ili ukrade vaše akreditive.

Čak i ukoliko izbegnete malver, postoji bezbroj drugih problema, kao što je krađa podataka, napadi na mrežu i a sve su češći i napori preko društvenog inženjeringa.

Gejmeri su glavna meta ovih sajber napada. Norton je sproveo istraživanje na 5.327 odraslih u 8 zemalja. Anketa je posebno ciljala igrače i ispitivala je njihovu praksu kada je u pitanju sajber bezbednost.

Prema istraživanju, 46% anketiranih gejmera je doživelo napad na svoje naloge ili gejming uređaje, a od njih 72 procenta je kao rezultat "iskusilo finansijski gubitak". Zanimljivo je da su ovi rezultati dobijeni uprskos tome što je 62% korisnika iz iste grupe izjavilo da nikada ne bi naseli na prevaru u igrama, dok je 46 odsto njih je reklo da njihovi gejming nalozi nikada neće biti hakovani.

Notron je objavio i listu Top 10 igara, koje će najverovatnije biti eksploatisane. Lista manje-više izgleda poput liste najpopularnijih onlajn igara i uključuje:

Grand Theft Auto V
Minecraft
Counter-Strike: Global Offensive
Fortnite
Call of Duty: Modern Warfare
Battlefield 4
League of Legends
Diablo II: Resurrected
World of Warcraft
Valorant

Zanimljivo je da 66% anketiranih gejmera igra pomenute naslove na tabletu ili mobilnom uređaju, dok tačno polovina njih igra na računarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: