TEST: HONOR Magic4 Lite 5G – lagan i brz

Ovoga puta na testu imamo nešto drugačije – telefon koji spada u srednji segment tržišta i stiže sa pristupačnom cenom za koju nudi zanimljive specifikacije i prostran ekran.

Podeli
Foto: HONOR Srbija
Foto: HONOR Srbija

HONOR Magic4 Lite 5G svoju estetiku pozajmljuje od ostalih modela iz Magic4 serije, koji pripadaju više premijum segmentu (Magic4, Pro i Ultimate). Odmah, na prvi pogled, glavna stvar koja se ističe kod ovog telefona je veliki i dugačak ekran od 6,81 inča.

Uprkos tome što je veliki, HONOR Magic4 Lite 5G je neobično lagan i tanak. S obzirom na dimenzije, telefon je tanak svega osam milimetara (8,05mm) i ima težinu od 189 grama, što je impresivno. Dostupan je u Titanium Silver, Midnight Black i Ocean Blue varijanti, koju smo i mi imali na testu. U pakovanju, uz telefon stiže i punjač.

Foto: HONOR Srbija
Foto: HONOR Srbija

Displej

HONOR FullView displej je LCD tipa i nudi rezoluciju od 2388 x 1080 piksela (Full HD+). Ekran ima stopu osvežavanja od 120Hz i podržava prikaz od 16,7 miliona boja. Screen-to-body odnos iznosi 94 procenta.

Iako LCD tehnologija ne može da se poredi sa OLED ekranima, kada su pitanju vibrantnost i elementi boja, Magic4 Lite 5G displej to nadoknađuje odličnim osvežavanjem. To se posebno vidi tokom gejminga, ali i prilikom skrolovanja kroz objave na društvenim mrežama ili YouTube liste. Touch sampling stopa je 240Hz.

Hardver i performanse

U srcu HONOR Magic4 Lite 5G telefona nalazi se veoma sposoban Snapdragon 695 5G čipset, koji u kombinaciji sa ekranom sa brzim osvežavanjem i Adreno 619 GPU-om omogućava komforan gejming u igrama kao što je Call of Duty: Mobile, PUBG: Mobile i slične. Na sve to je potrebno dodati i solidnih 6GB ili 8GB RAM-a. Mi smo na testu imali 6GB verziju.

Sa ovakvom kombinacijom nećete imati problema čak ni sa većom kolekcijom pokrenutih aplikacija, tokom multitaskinga. Na kraju, Magic 4 Lite 5G stiže sa 128GB prostora za skladištenje podataka. Time ćete morati da se zadovoljite, jer ne postoji slot za SD kartice, za proširenje skladišnog prostora

Foto: HONOR Srbija
Foto: HONOR Srbija

Potrebno je napomenuti da telefon koristi HONOR RAM Turbo (6GB + 2GB), a u pitanju je HONOR tehnologija koja premešta deo flash memorije u RAM, što znači da se 6GB dostupnog RAM-a može povećati na 8GB RAM-a. Tehnologija proširuje RAM memoriju kompresijom pozadinskih aplikacija i sprečava da se pozadinski procesi stopiraju kada korisnici promene aplikaciju. Na taj način možete prihvatiti video poziv ili napisati poruku, dok aplikacije i dalje rade u pozadini.

Kamere

Magic 4 Lite 5G krase ukupno četiri kamere – tri na poleđini i jedna s prednje strane. Pozadi su smešteni 48MP glavni senzor, 2MP senzor dubine i 2MP makro senzor: S prednje strane se nalazi 16MP selfi kamera.

Glavna kamera od 48MP kreira transparentne fotografije, sa različitim elementima i dodacima. Iako kamere ne mogu da se porede sa senzorima sa premijum modela, zanimljivo je da se Magic 4 Lite 5G solidno snalazi u mračnom okruženju i pri slabijem osvetljenju. Na polju snimanja videa, poleđinska kamera i selfi senzor nude 1080p@30fps.

Foto: HONOR Srbija
Foto: HONOR Srbija

Brzo punjenje i baterija

Iako su veliki displej i skladan dizajn veliki plusevi i dobre odlike, sigurno glavna karakteristika HONOR Magic4 Lite 5G telefona jeste baterija. Bez preterivanja, velike su šanse da će vam baterija ovog telefona pregurati jedan dan sa uobičajenom upotrebom. Ukoliko niste zahtevan korisnik, baterija će trajati i dva dana sa jednim punjenjem.

Magic 4 Lite 5G ima bateriju kapaciteta 4800mAh, a za njeno punjenje služi Honor SuperCharge adapter od 66W. Punjač će za 15 minuta bateriju napuniti do oko 50%, dok se za pola sata napuni do 81 procenta baterije.

Foto: HONOR Srbija
Foto: HONOR Srbija

Pogodnost je što su adapter za punjenje i potrebni kablovi uključeni u pakovanju telefona. Telefon je dizajniran sa vrhunskom otpornošću na hladnoću, pa u test uslovima nakon pokretanja odabranih aplikacija oko 30 minuta na minus 30°C, HONOR Magic4 Lite 5G je radio normalno, a baterija se ispraznila samo šest procenata.

Baterija implementira trostruku identifikaciju na punjaču, bateriji i kablu. Takođe se može pohvaliti sigurnosnom zaštitom od 15 nivoa koja može da detektuje punjač, interfejs tipa C, ulaz i izlaz IC punjenja, napon baterije, struju i temperaturu kako bi se smanjila stopa neuspeha pri punjenju.

Softver

Na polju softvera, Magic4 Lite 5G koristi Magic UI 4.2 interfejs zasnovan na Androidu 11. Najavljena je podrška i nadogradnja na Android 12. Pomenuti Magic UI 4.2 je poprilično brz, uprkos tome što je zasnovan na nešto starijem softveru.

Opcione gestikulacije su intuitivne (poput pozivanja Google Assistanta svajpovanjem odozdo). Pohvalno je što softver stiže sa značajno manje bloatwarea (odnosno nepoželjnog i nepotrebnog preinstaliranog softvera) u odnosu na konkurentske telefone iz srednjeg segmenta.

Foto: HONOR Srbija
Foto: HONOR Srbija

Cena i dostupnost

HONOR Magic4 Lite 5G je u Srbiji dostupan u tri boje: Titanium Silver, Midnight Black i Ocean Blue i u 6GB + 128GB varijanti. U prodaji se nalazi kod mobilnih operatera MTS i Yettel, kao i u regularnoj ponudi kod partnera Gigatron, Tehnomanija, Tehnomedia i CT Shop, po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 39.999 dinara.