Najbolji part-time poslovi za 2015. godinu

Podeli

Dok menadžment analitičari mogu da pomognu u poboljšanju efikasnosti neke organizacije, programeri očekivano sve više ovladavaju tržištem kao izuzetno traženi kadar. Prema ovoj analizi, oni su odlično plaćeni čak i kada rade part-time, jer njihova satnica u Americi ima vrednost oko 36 dolara.

Administratori mreža su treći na listi part-time poslova za 2015. godinu, a njihov radni sat se naplaćuje skoro 35 dolara. Iako ne toliko poznato, ovo zanimanje se sve više probija na tržištu.

Da je rad od kuće veoma popularan pokazuje i činjenica da je u Americi samo u januaru ove godine bilo oko 27 miliona part-time angažovanih radnika, prema statistici američkog Biroa za rad. Sve je više poslova koji se mogu raditi part-time i od kuće, a zarada nije mala.

Ova statistika, iako je rađena za američko tržište, može odlično da se primeni i u Srbiji. Danas je u našoj zemlji, možda, teško naći plaćen posao sa punim radnim vremenom i svim beneficijama, ali nije teško naći posao sa skraćenim radnim vremenom, koji, takođe, može da donese dobra primanja.

Nije čudno što je part-time angažovanje lako naći i kod nas, budući da postaje veoma popularno među poslodavcima. Ne može svaka kompanija priuštiti da plaća nekog IT stručnjaka sa punim radnim vremenom, jer su njihove plate često veoma visoke. Ali svakako mogu da priušte IT ili nekog drugog stručnjaka koji će raditi part-time.

Ono što je jako zanimljivo je da ni zaposleni više ne biraju ovakav način angažovanja ne zato što ne mogu da nađu ništa drugo, nego zato što baš to žele.

A evo i zašto.

Ne samo da neki od zaposlenih mogu da zarađuju za život na ovaj način, nego mogu da zarade i više nego da rade puno radno vreme. Ovo naročito važi za IT stručnjake.

Umesto da rade jedan posao, oni mogu istovremeno raditi part-time za više poslodavaca, što im na kraju donese veću cifru ukupnih mesečnih primanja, nego što bi im doneo rad za jednu kompaniju.

Ono što je takođe velika prednost part-time posla je ta što zaposleni ima vremena da radi na pokretanju sopstvenog biznisa, tako da mu ovakvo angažovanje može otvoriti vrata preduzetništva.

Posebno je zanimljivo da su se na ovoj listi našli i pisci, lektori, ali i vozači transportnih kamiona.

Pogledajte listu najpopularnijih part-time poslova za 2015. godinu:

1. Menadžment analitičari − 37.79 dolara na sat,

2. Programeri − 35.71 dolara na sat,

3. Administratori mreža − 34.88 dolara na sat,

4. Računovođa − 30.55 dolara na sat,

5. Analitičari tržišta − 28.99 dolara na sat,

6. Pisci − 26.89 dolara na sat,

7. Grafički dizajner − 21.22 dolara na sat,

8. Lektor − 15.93 dolara na sat,

9. Vozači kamiona za dostavu − 13.23 dolara na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.