Novi Googleov algoritam donosi promene u načinu pretrage vesti

Najpopularniji pretraživač interneta - Google, promenio je svoj algoritam pretrage, zbog čega će uskoro u vrhu rezultata pretrage naglasak staviti na originalno izveštavanje.

Izvor: B92, News18
Podeli
Foto: Depositphotos/guynamedjames
Foto: Depositphotos/guynamedjames

To znači da nam ubuduće, kada otvorimo Google/Vesti, na prvim pozicijama neće više biti one "klikabilne" i popularne vesti, već originalne vesti nastale istraživačkim novinarskim radom.

"U današnjem ubrzanom svetu vesti, originalno izveštavanje o nekoj temi ne ostaje dugo na vrhu", napisao je na svom blogu potpredsednik Googlea za vesti Ričard Gingras.

Kompanija će izdati i nove smernice za svoje ocenjivače - više od deset hiljada ljudi koji ocenjuju rad pretraživača.

"Da bi validirali naše algoritme i pomogli našem sistemu da shvati autoritet pojedinih stranica, imamo više od deset hiljada ocenjivača iz čitavog sveta koji procenjuju naš rad. Njihova povratna informacija ne menja rang listu posebnih rezultata koje ocenjuju. Umesto toga, njihove povratne informacije se koriste za evaluaciju i poboljšanje algoritma na način koji je primenljiv na sve rezultate", dodaje Gingras.

Google vesti su do sada su na sam vrh izbacivale sve one nedavne, od kojih korisnike većina nije ni zanimala.

"Davanjem boljeg pristupa originalnom novinarstvu za sve vrste priča - od filma, sporta, muzike i sveta poznatih, pa sve do ozbiljnog novinarstva iza pokreta #MeToo, krize sa opijatima i 'Panamskih papira' (Panama Papers), to će pomoći ljudima da budu bolje informisani o vestima koje im nešto znače", zaključio je Gingras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.