Na Facebooku vam se pojavljuju čudne objave s linkovima? Ne otvarajte ih, prevara je

Facebook nalozi su i dalje veoma tražena roba na mračnom vebu pa sajber kriminalci stalno smišljaju nove načine da prevare korisnike društvene mreže.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: klevo / Shutterstock.com
Foto: klevo / Shutterstock.com

To znači da korisnici moraju stalno biti oprezni i informisani o aktuelnim prevarama na platformi. Jedna od njih je prevara koja uključuje "zlonamerno označavanje".

Hakeri provaljuju u korisnički nalog i zatim označavaju prijatelje hakovanog korisnika u objavama koje su osmišljene tako da izazovu šok i privuku pažnju poput "upravo nastradao u nesreći". Kada korisnik klikne na link, on ga vodi na lažnu Facebook stranicu za prijavu dizajniranu da ukrade podatke za prijavljivanje za Facebook nalog. Sa tim podacima u rukama, sajber kriminalci mogu da naprave ogromnu štetu tako što će iskoristiti informacije o vašem nalogu za pristup drugim platformama i sajtovima.

Facebook vam omogućava da se prijavite na druge platforme preko svog Facebook naloga. Prevaranti to znaju. Dakle, sa vašim Facebook nalogom, oni mogu dobiti pristup drugim nalozima na kojima imate lične podatke, i tako mogu da vam ukradu identitet ili dobiju pristup vašim bankovnim računima.

Ovo možda nije najsofisticiranija prevara, ali činjenica da hakeri koriste ovu taktiku znači da ona funkcioniše.

Dakle, ako vas prijatelj na Facebooku iznenada označi u čudnom postu, verovatno je najbolje da budete oprezni i da ne otvarate link u objavi. Pored toga, ako želite da se zaštitite od ovakvih ali i drugih prevara, koristite dvofaktorsku autentifikaciju.

Ako ste kliknuli na nešto i već u sledećem trenutku shvatili da nije trebalo da to uradite, brzo promenite lozinku. Ako ste označeni u sumnjivoj objavi, uklonite oznaku, prijavite objavu Facebooku i obrišite je sa svog profila. Ako mislite da je profil vašeg prijatelja hakovan, nemojte ga konktaktirati preko Facebooka, već ga pozovite ili mu pošaljite poruku preko neke druge aplikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.