Kako okončati zlostavljanje dece na mrežama? "Paljba" po Zakerbergovoj ideji

Prema najnovijim istraživanjima agencije „Thorn“, 45% dece uzrasta do 13 godina svakodnevno koristi Fejsbuk, dok 40% dece uzrasta do 13 godina koriste Instagram.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

19:20

Kako okončati zlostavljanje dece na mrežama?
Foto: Profimedia

Iako Fejsbuk, u čijem vlasništvu je i Instagram, u svom pravilniku navodi da deca mlađa od 13 godina ne smeju da koriste društvene mreže u njihovom vlasništvu bez nadzora roditelja, „Thorn“ i novinar lista „The Verge“ Kejsi Njuton otkrivaju da gotovo svi korisnici mlađi od 13 godina koriste Fejsbuk i Instagram bez dozvole roditelja.

Mark Zakerberg, vlasnik kompanije Fejsbuk, nedavno je saopštio da će napraviti aplikaciju Instagram Kids, koja će biti namenjena deci mlađoj od 13 godina, ali je ta njegova ideja naišla na veliki broj osuda, pošto je čak 40 državnih advokata u Sjedinjenim Američkim Državama poslalo molbu i zahtev Zakerbergu da ne napravi takvu aplikaciju.

Problem je što ni na trenutnim platformama ne postoji zaštita za decu mlađu od 13 godina, a da sigurno neće naći rešenje ni na novoj aplikaciji.

Prema istraživanjima, 36% dece mlađih od 13 godina koji koriste Fejsbuk i Instagram, svakodnevno nailaze na neprijatne stvari i doživljavaju traumatična iskustva.

Anketa i istraživanja su pokazala da se svakodnevno susreću najviše sa seksualnim, a zatim i psihičkim zlostavljanjem na društvenim mrežama.

Od 36%, čak 26% se sa tim susreće na Instagramu, 7% na Snepčetu i 3% na Fejsbuku.

''Napravili smo restrikcije između tinejdžera i odraslih osoba. Ne mogu da pošalju jedni drugima poruke ako se međusobno ne prate, čime im pomažemo da se ne susreću sa zlostavljanjem'', rekao je jedan od visoko pozicioniranih ljudi u Fejsbuku, prenosi ''Insider''.

Ali, da li je to dovoljno? Naravno da nije.

Deca u uzrastu od 9 do 17 godina svakodnevno koriste internet, pa čak i oni koji nemaju društvene mreže – čak 76% dece ovog uzrasta koristi Jutjub, gde ne može da se susretne sa nasiljem i zlostavljanjem, makar u vidu direktnih poruka odraslih osoba.

Takođe, deca koja su se izrazila kao članovi LGBTQ populacije (tu se misli na one uzrasta od 12 do 17 godina), svakodnevno dobijaju pretnje i poruke u kojima se omalovažavaju – i to 92% njih.

Za sada, Mark Zakerberg nema rešenje, osim posebne platforme.

Šta je rešenje za ovakvu situaciju i kako sačuvati decu na internetu?

Kontrola ili zabrana?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: