Danas je svetski IPv6 dan

Osmi jun proglašen je za svetski dan internet protokola verzije 6 (IPv6) i tog dana će preko 400 organizacija testirati nov način usmeravanja informacija koristeći ovaj protokol.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 08.06.2011.

09:48

Default images

Cilj testiranja je da se što veći broj organizacija motiviše da pripremi svoje usluge za IPv6 kako bi se obezbedio uspešan prelazak na novo adresiranje, jer je preostali broj slobodnih IPv4 adresa na izmaku.

Među organizacijama koje su spremne da svoje sadržaje ponude na probu korišćenjem ovog protokola, nalaze se Google, Facebook, Yahoo!, Akamai i Limelight Networks, ali i brojne druge web kompanije, provajderi, proizvođači hardvera i operativnih sistema.

Iako će testiranje trajati samo 24 sata učesnicima će to biti vredna lekcija o tome kako bi IPv6 mogao uticati na njihove strane i korisnike. Ovaj međunarodni poduhvat koordiniraće organizacija Internet Society, ISOC ,koja se nada da će time ohrabriti i druge organizacije da prihvate IPv6.

Svaka lokacija na internetu ima sopstvenu IP adresu. Kad se URL upiše u adresno polje browsera, server imena domena obezbeđuje mu odgovarajuću IP adresu. IP adrese se dodeljuju uređajima kao što su web serveri, računari, mobilni telefoni, štampači i zahvaljujući njima oni se lako lociraju i kontaktiraju. IPv6 omogućava da se preko interneta poveže znatno veći broj uređaja.

Safari, Internet Explorer, Chrome, Opera i Firefox podržavaju IPv6 već nekoliko godina, ali neki uređaji, uključujući brojne kućne rutere, nisu spremni za IPv6. Čak i uređaji koji su se pojavili nedavno, u februaru ove godine, nemaju podršku za IPv6, a drugima je potrebna nadogradnja fimrvera da bi mogli da pristupe lokacijama sa IPv6 adresama.

Internet je jednostavno prerastao IPv4 – poslednje slobodne adrese su predate na raspodeljivanje u februaru. IPv4 koristi 32-bitno adresiranje koje omogućava oko 4,3 milijarde jedinstvenih adresa, dok IPv6 koristi 128-bitne adrese što omogućava 3,4 puta deset na tridesetosmi adresa.

Još uvek postoje neke neiskorišćene IPv4 adrese, ali njih su rezervisale pojedine velike kompanije i organizacije. Ostale su predate regionalnim internet registrima i oni će ih uskoro sve podeliti krajnjim korisnicima.

Učesnici testiranja koristiće istovremeno i IPv4 i IPv6 protokole tako da obični korisnici verovatno neće primetiti nikakve promene. ISOC procenjuje da će samo njih 0,05% imati teškoća da tog dana pristupi Facebooku ili Googleu. Problem će im praviti nekompatibilni browseri, ruteri ili operativni sistemi. Većinu problema izazvaće kućne mreže. Provajderi u većini slučajeva nisu im obezbedili uređaje koji podržavaju IPv6, jer je potražnja još uvek mala.

ISOC zato preporučuje korisnicima da se za dan testiranja pripeme tako što će ovde proveriti kakve su im mogućnosti povezivanja. Da bi umanjili moguće probleme treba da koriste što novije browsere, operativne sisteme i firmver mrežne opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: