Gamescom je ponovo dostupan publici

Nakon dve godine pandemije, najveći svetski sajam digitalne zabave Gamescom koji se održava u Kelnu, ponovo je širom otvorio vrata za publiku. Kod nemačkih proizvođača vlada optimizam, kažu iz udruženja "Game".

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2022.

19:00

Gamescom je ponovo dostupan publici
Foto: Profimedia

Nakon dva izdanja bez publike, najveći svetski sajam računarskih igara i digitalne zabave Gamescom ponovo je ove srede (24.8.) u Kelnu otvorio svoja vrata za posetioce. Sajam je počeo već veče pre, s dvosatnim šou-programom na kojem su najavljeni detalji najnovijih naslova, među kojima su Dead Island 2, Hogwarts Legacy, Return to Monkey Island, Sonic Frontiers i Killer Klowns From Outer Space 2.

Prvi dan sajma bio je, kao i obično, namenjen stručnoj publici, a od četvrtka do nedelje otvoren je za sve. Kako su saopštili organizatori, Kelnski sajam i udruženje Game, ulaznice za subotu već su rasprodate. Oni nisu hteli da kažu koliko ukupno posetilaca očekuju, ali je poznato da je u prodaju pušteno manje ulaznica nego u godinama pre pandemije, kada je Gamescom znalo da poseti i do 370.000 ljudi.

Sajam bez velikih ponuđača

Manji je i broj izlagača: učešće su otkazali veliki ponuđači kao što su Electronic Arts, Sony, Nintendo i Activision Blizzard, od kojih su neki znali sami da napune čitavu halu. Ove godine najavljeno je 1.100 izlagača iz 53 zemlje.

Udruženje proizvođača računarskih i video-igara Game traži od politike konstantniju podršku za svoje članove. Godine 2020. je tadašnji savezni ministar saobraćaja Andreas Šojer (CSU) na sajmu Gamescom najavio podršku branši u ukupnom iznosu od 50 miliona evra.
Foto: Profimedia / Oliver Berg / dpa
Prvi pozitivni efekti te podrške već su vidljivi, kaže Feliks Falk, predsednik udruženja Game. I to, kako je istakao, uprkos tome što se većina igara za koje je dobijena podrška zbog dugotrajnog rada na njihovom razvoju još nije pojavila na tržištu. "Ali mi imamo veliki plus kod osnivanja firmi i privlačenja stručnjaka", rekao je Falk.

I ova vlada pruža podršku

U koalicionom ugovoru sadašnje vlade Nemačke takođe je predviđena podrška za industriju računarskih igara. No, u predlogu budžeta za iduću godinu, koji je vlada usvojila u julu, ta podrška iznosi 48,8 miliona evra, što je nešto manje od dosadašnjih 50 miliona. Falk smatra da se time šalje pogrešan signal: "Mi učestvujemo na međunarodnoj tržišnoj utakmici i jasno je da strane firme tako nešto odmah uoče i pomisle: Ah, ti Nemci ipak ne misle tako ozbiljno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: