Testirali smo Galaxy Note

Zamislite veličinu - Samsung je ima. Makar to značilo i biti na pola puta između tableta i telefona.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

12:53

Default images

Kako stvari stoje i kako god ih zvali, telefoni ili tableti od 5 inča još uvek su daleko od opšte prihvaćenosti, velikog tržišnog udela ili bilo čega što bi ih priznalo kao relevantnu kategoriju uređaja.

Na domaće tržište stigli su kada je Dell ponudio Streak, koji je, prema njihovim tvrdnjama trebalo da spoji internet i multimedijalnu konzumaciju i komunikaciju na jednom, najoptimalnije skaliranom uređaju.

Godinu i nešto dana kasnije Samsung predstavlja konceptuano sličnu spravu, koja ga zajedno sa novim Galaxy Tabom od 8,9 inča čini proizvođačem sa najširom ponudom kada je veličina uređaja u pitanju, bilo da se radi u pametnom telefonu, tabletu ili nečemu između.

Ponuda

Krenuli spolja ili iznutra, Samsung se ozbiljno potrudio.

Iako nema odustajanja od plastike, čini se da Samsung iz generacije u generaciju sve bolje ovladava procesom proizvodnje. Galaxy Note je sazdan od plastike, ali reklo bi se na najbolji način do sada, kada je Samsung u pitanju.

Dobra praksa bežanja od jeftinoće utiska koje velike sjajne plastične površine ostavljaju nastavlja se i sa Noteom, pa je zadnji poklopac teksturisan što kao rezultat ima pristojan izgled i dobar osećaj pri držanju.
Sa strane plastika je glatka, obojena tako da može dati iluziju da se radi o metalnoj površini i spaja pozadinski sa prednjim delom kojim naravno dominira ekran, ispraćen većim fizičkim home tasterom i dva kapacitivna pored njega.

Ekran kao takav je ključno mesto kada je Note u pitanju, bilo da se radi o veličini ili sposobnosti. U pitanju je Super AMOLED ekran dijagonale 5,3 inča i rezolucije 1280x800 piksela, što po jedinici površine znači oko 285 tačaka po inču. Promena pojma "visoka rezolucija" (do skoro je 480x800/840 bila najviša) na Androidima desiće se, ili se već dešava, upravo pojavom ekrana ovakvih i manjih dijagonala sa ovakvom rezolucijom.
Boje i kontrast su zahvaljujući primenjenoj tehnologiji jako dobri, isto važi i za uglove gledanja. Ipak, glavni adut Noteovog ekrana je broj tačaka koje su smestili na ekran ovakve veličine, što kao rezultat daje jasnu i kvalitetnu sliku kakvu do sada nismo videli na Samsung uređajima (doduše ni na ostalim) koji su stigli do nas.

Velika rezolucija na relativno maloj dijagonali (setite se da su do relativno skoro ekrani na laptopovima od 15 inča imali rezoluciju koju ima Note na 5,3) znači skoro pa neprimetne tačke, što znači bolji kvalitet prikaza (blisko kvalitetu stampanog otiska).

Ipak, dijagonala takva kakva je znači da je tačke na Noteovom ekranu moguće uočiti za razliku od iPhonea 4 na primer, ali je ugođaj daleko bolji od dosadašnjeg pojmanja visoke rezolucije na ovakvim uređajima. Reklo bi se ujedno da je Note apsolutni maksimum koji možete dobiti u ovom momentu kada se radi o rezoluciji na ovakvoj dijagonali.

Galaxy Note opremljen je dvojezgarnim čipom na 1,4GHz i jednim gigabajtom RAM-a što je apsolutno dovoljno za sve što se od Notea može tražiti. Dostupan je u varijantama sa 16 ili 32 GB interne memorije uz SD card slot koji podržava kartice do 32GB.

Kamera od 8Mpx snima 1080p (full HD) video solidnog kvaliteta, slično važi i za fotografije, te ukoliko niste veliki poznavalac fotografije vrlo je izvesno da vam pored Notea neće trebati foto aparat.
Pored uobičajene hardverske opreme, uz Note se dobija stilus, koji Samsung zove "S Pen", i koji može u potpunosti zameniti dodir prstima ukoliko je potrebno ili se želi.

Gingerbread

Galaxy Note se isporučuje sa Androidom 2.3, a tokom 2012. bi trebalo da se dogodi upgrade na Ice Cream Sandwich (4.0). Naravno, Samsungov TouchWiz u verziji 4.0 nije izostao, nadograđen kako bi upotreba stilusa bila moguća i korisna.

Pored toga što, kao što je već i pomenuto, stilus funkcioniše na celom sistemu, Samsung je nadogradio Memo aplikaciju (sada se zove S Memo) kako bi omogućila najbolje iskorišćavanje S Pena. U okviru aplikacije je moguće koristiti ovaj način unosa na najrazličitije načine, crtati, praviti beleške, uz dobru podesivost vrste traga i boje koji stilus ostavlja.
Moguće je kombinovati postojeće slike i crteže, konvertovati napisano u tekst, te izvoziti crteže i strane napravljene u aplikaciji.

Pored crtanja i beleški, Samsung je upotrebu stilusa integrisao i u podsistem za unos teksta koji porepoznaje rukopis. Za optimalnu upotrebu ove mogućnosti treba se navići na stil pisanja koji Note razume, što se u praksi pokazalo kao relativno lak zadatak.
Noteov web browser je za nijansu dorađen ugrađeni Androidov i na ovoj rezoluciji nudi relativno sličan ugođaj kao na tablet uređajima. Rezolucija ekrana je takva da će većina sajtova biti prikazana u punoj širini, doduše umanjeno. Obilje hardverskih resursa čini da manipulacija sadržajem (zumiranje na primer) teče glatko, a isto važi i za Flash sadržaje.

Ostatak softverskog dela Galaxy Notea manje više smo već videli na prethodnim novijim Galaxy uređajima. Sam Android 2.3 pogonjen sa dva jezgra funkcioniše besprekorno kada su performanse u pitanju, problema sa hardverskim resursima tokom testa nije bilo šta god da smo probali.

Baterija je na testu dala relativno tipičan rezultat, pa intenzivno korišćenje znači punjenje svakog dana, dok nešto veće pauze i mirovanja uređaja mogu autonomiju produžiti i na dva dana.

Kupovina

Samsung Galaxy Note, kog nam je na test ustupio Vip, uz najjeftiniji paket košta oko 58, a uz najskuplji oko 30 hiljada dinara.
Levo Samsung Galaxy S II, desno Galaxy Note
Za taj novac dobija se pre svega dobro izrađena sprava, kvalitetan i brz hardver, a sve to softverski ispraćeno na dobar način, kombinujući dovršenost, brzinu i bazu aplikacija Androida 2.3, koji se valja istaći jako dobro ponaša i na ovako velikoj rezoluciji.

Drugim rečima, Galaxy Note je zrelo osmišljen i realizovan uređaj, oko kog nema puno dilema osim ako vam se jednostavno ne dopada ili vam smeta njegova veličina.

Subjektivni afiniteti ili animoziteti naravno ne mogu biti predmet rasprave, ali veličina ovog uređaja je nešto što može. Iako je tanak i lak u smislu mase, korišćenje sa dve ruke je pre ili kasnije neminovnost, jer ni osobe sa večim šakama i prstima neće uvek moći palcem dohvatiti svaki deo ekrana ukoliko se uređaj drži u jednoj ruci. Ukoliko pak imate manje šake, korišćenje sa dve ruke je jedini način. Dalje, držanje ovakve sprave u džepu od pantalona skoro je nemoguće, osim ukoliko nemate u planu manevre poput saginjanja.

Prema tome, upotrebna vrednost Galaxy Notea sa jedne strane je veća u odnosu na manje uređaje jer pruža više fizičkog prostora na ekranu, što je ispraćeno i adekvatnom rezolucijom. Sa druge pak, svakodnevno korišćenje tako velikog uređaja može biti komplikovano.

Na kraju, diilema o potrebi posedovanja telefona ili tableta uz ovakav uređaj i dalje postoji, pa ostaje da vidimo da li praznina između telefona i tableta ima svoju svrhu ili će Note ustanoviti novu familiju uređaja.

Autor: Ivan Jelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: