Mikro-dronovi sa krilima kao kod ptica - mogu da napadaju u rojevima

Tim istraživača u američkoj istraživačkoj laboratoriji vazduhoplovstva izumeo je mikro dizajn krila zasnovan na biomehaničkom kretanju ptica i insekata. Letelica je dizajnirana za "otvoreni nadzor", operacije "u rojevima" i situacijionu svesnost o situaciji na bojnom polju.

Tehnopolis

Izvor: Thedefensepost

Petak, 18.06.2021.

08:10

Default images

Prema izjavi Air Force Technology Transfer and Transition, uređaj omogućava "mikro-robotskoj letelici da izvodi manevre slične insektima sa dva fizička pokretača, koristeći minimalnu računarsku procesorsku snagu". Pokretači su komponente odgovorne za pokretanje i upravljanje mehanizmima, a čija snaga se generiše kretanjem krila. Uređaj generiše snagu "na osnovu njihovog položaja i brzine, što rezultira pokretima nagore i nadole", dodaje se u saopštenju.

Sposoban za "šest stepeni slobodnog leta"

Patentirani izum takođe tvrdi da je sposoban za "šest stepeni slobodnog leta", jedan od glavnih izazova pred inženjerima aviona koji pokušavaju da preslikaju "instinktivne pokrete letećih insekata i ptica".

Odobreno za komercijalni razvoj - glavni kupac vojska SAD

U januaru je Odeljenje vazduhoplovstva potpisalo Ugovor o neekskluzivnoj patentnoj licenci sa kompanijom Airion Health iz sedišta u Los Angelesu za razvoj, proizvodnju i marketing ove tehnologije.

Sporazum predviđa da firma mora da razvije "izvodljivi prototip" u roku od 15 meseci od potpisivanja ugovora. Airion Health osim za privatne kompanije, radi i za vojsku Sjedinjenih Država, navodi se u izjavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: