Vivax SmartPoint X45

Kad čujete VIVAX obično pomislite na televizore ili male kućne aparate solidnog kvaliteta i pristupačne cene. To je ono što čini ovaj brend jako uspešnim na našim prostorima. Danas na testu imamo nešto potpuno drugačije, a to je prvi Vivax mobilni telefon pod oznakom Vivax SMART Point X45.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Milan Milošev

Ponedeljak, 16.12.2013.

18:38

Default images

Reč je o telefonu dijagonale 4.5“ inča, koji je zanimljiv prvenstveno zbog dobrog odnosa cene i karakteristika.

U pakovanju sa telefonom nalazi se baterija, slušalice, korisničko uputstvo na srpskom jeziku, punjač i microUSB kabl koji se koristi i za punjenje i za povezivanje sa računarom. Telefon fabrički dolazi sa zaštitnom folijom preko ekrana, što je veoma korisno, a tu je i podrška za 48 jezika od kojih su srpski, mađarski, slovenački, bugarski, hrvatski i drugi.

Fizički izgled

Vivax je preuzeo dobro poznat dizajn uspešnih modela današnjice i uz to dodao svoje ideje. Kao krajnji rezultat dobili su elegatno kućište prefinjenih linija što izgled čini veoma modernim.

Dimenzije telefona su 126.8x66x10.5 mm, a dobar utisak ostavlja težina od 144 grama (sa baterijom) koja je raspoređena tako da ne opterećuje ruku.

Na prednjoj strani se nalaze tri kapacitivna tastera koja su smeštena ispod displeja. Tasteri su osvetljeni belom bojom. Vidljivi su i lepo uklopljeni. Na gornjoj strani se nalazi microUSB konektor, a odmah pored je konektor od 3.5mm za slušalice koji odgovara većini današnjih slušalica. Uključivanje uređaja se postiže pritiskom na taster koji je smešten na levoj strani, dok se na desnoj strani nalaze tasteri za podešavanje jačine zvuka (+ - ).

Na zadnjoj strani se nalazi kamera sa blicom koja je blago izbačena, ali ne smeta pri držanju telefona. Otvor za zvučnik se nalazi u donjem delu maske u vidu rupica kroz koje se zvuk slobodno prostire.
Poklopac dobro naleže na telefon. Nema praznog prostora između plastičnih delova. Prednja i zadnja maska su spojene „okvirom“ sivo metalik boje koji naglašava liniju telefona i pruža mu elegantan izgled. Sve plastične komponente su odlično uklopljene i to moramo pohvaliti.

Ekran je najbolja odlika ovog modela. Izrađen je u IPS tehnologiji FWVGA rezolucije 854×480 piksela. Horizontalni i vertikalni uglovi gledanja iznose oko 178 stepeni i možemo slobodno reći da su odlični. Pozadinsko osvetljenje je jako dobro. Prilikom testiranja smo koristili opciju automatskog osvetljenja, gde senzor automatski reguliše osvetljenje displeja i to radi bez greške. Osetljivost ekrana je dobra i reakcija na komande je brza i momentalna.

Uređaj poseduje mogućnost korišćenja dve kartice. Prenos podataka se vrši preko SIM1 kartice koja daje i 3G mogućnosti , dok druga kartica služi samo za razgovore. Slotovi za kartice su smešteni na zadnjoj strani sa leve i desne strane kamere, dok se u sredini nalazi microSD slot za memorijske kartice.

Kamera

Zadnja kamera od 5 megapiksela u rezoluciji 2560x1920 piksela je nešto lošijeg kvaliteta što je bilo i očekivano od uređaja nižeg cenovnog ranga. Smatramo da će biti dovoljna većini korisnika sa osnovnim potrebama za fotografisanjem. Pri uslovima slabog osvetljenja na raspolaganju je dostupan LED blic koji bi trebao poboljšati kvalitet fotografije.

Na prednjoj strani se nalazi VGA kamera rezolucije 640x384 koju smo testirali preko Skype klijenta. Video prenos se obavlja nesmetano. Slika je dobra i jasna što je sasvim dovoljno za obavljenje video komunikacije.

Obe kamere podržavaju efekte sepia, negative i mono, a tu je i panorama mod kao i režim automatskog fokusa.

Autonomija baterije

Baterija koja dolazi uz telefon je Litijum-jonska snage 1650mAh. Proizvođač je naveo standby vreme od 270 sati i vreme razgovora 8 sati. Mi smo uradili nešto detaljniji test, rezultati su prikazani na slikama.

Performanse

Procesor koji napaja Vivax SMART Point X45 je dvojezgarni ARMv7 sa taktom od 1Ghz. Grafički čip je Broadcom VideoCore IV HW nešto slabijih perfomansi, ali u kombinaciji sa 512mb RAM memorijom telefon pokreće sve aplikacije koje smo testirali i sasvim dobro se ponaša u radu. Kretanje kroz meni, surfovanje, pokretanje i gašenje aplikacija obavlja veoma dobro. Igre poput Subway Surf, Dead Trigger 2, Fruit Ninja, Plant Vs Zombies rade bez ikakvih problema.

Na telefonu smo pokrenuli nekoliko benchmark programa kako bismo ocenili kompletno njegove karakteristike. Rezultati su prikazani u sledećoj tabeli.

Kada je reč o kvalitetu prijema signala prilikom korišćenja telefona tokom jedne cele sedmice nismo imali nikakve pritužbe. Zvuk smo testirali sa fabričkim slušalicama i eksternim zvučnikom gde je pokazao solidnu izlaznu snagu. Prednost ovoga modela je svakako IPS ekran od 4.5“ kao i moderna izrada od plastike vrlo prijatne na dodir. Zamerku imamo na autofokus kamere koji je jako osetljiv na vibracije i zahteva mirne ruke prilikom slikanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Podeli: